vestnik

(S TRIBUNE) Bratje v pretepu

Tomo Köleš, 15. 7. 2023
Aleš Cipot
Fotografija je simbolična.
Šport

Čeprav nikakor ne gre odobravati nasilja, pa dogajanje na tekmi v Medžimurju kaže samo na neverjetno strast in rivalstvo tamkajšnjih navijačev.

Kdor malce podrobneje spremlja medžimurske medije, je lahko prejšnji teden naletel na osupljivo novico iz rubrike črna kronika, ki je imela osnovo v športu. Znan je bil namreč epilog kriminalistične preiskave navijaških neredov na nogometni tekmi med Bratstvom in NK Nedelišće v Savski Vesi –  kaznovanih bo kar 23 oseb.

Če bi prebrali ali slišali, da so se v prvi hrvaški ligi stepli navijači Dinama in Hajduka, to ne bi bilo nič novega, bolj presenetljivo pri novici iz Medžimurja, za katero mnogi pri nas menijo, da je podobno Prekmurju, pa je, da kluba Bratstvo in Nedelišće nastopata v medžimurski premier ligi, kar bi lahko enačili z našo pomursko nogometno ligo. Ne spomnim se, kdaj so se v tej nazadnje stepli kakšni navijači, nekajkrat pa se je res že zgodilo, da so si udarce izmenjali kar igralci med tekmo, denimo na kakšnem »vročem« derbiju med rivaloma Gradom in Tromejnikom, enkrat so bili celo na revijalni tekmi izključeni trije nogometaši. 



Čeprav nikakor ne gre odobravati nasilja, pa dogajanje na tekmi v Medžimurju kaže samo na neverjetno strast in rivalstvo tamkajšnjih navijačev. Kraja Savska Ves in Nedelišće sta praktično soseda, oddaljena samo štiri kilometre drug od drugega, vemo pa, da je lahko sosedsko športno sovraštvo najmočnejše od vsega. Na dvoboju med Bratstvom in Nedelišćem, ki sploh ni bil v zadnjem krogu, ampak že nekaj krogov pred koncem prvenstva, se je zbralo kar 450 gledalcev, kar je za rang četrte lige, če poenostavimo, ogromno. Rivalstvo med kluboma ima že dolgo tradicijo, zadnje težave pa so izbruhnile takoj po koncu omenjenega srečanja, ko so pripadniki navijaške skupine Skitnice (po naše Potepuhi) iz Nedelišća napadli člane navijaške skupine Žibeki (po naše Mlade gosi) iz Savske Vesi. Vse skupaj se je končalo z lahkimi in težjimi telesnimi poškodbami več navijačev, nekaterim napadalcem sedaj grozi celo zaporna kazen od šestih mesecev do petih let. 


Mimogrede, tekma se je končala z zmago Bratstva s 3 : 2. Vodstvo NK Nedelišće se je po navijaških izgredih opravičilo in objavilo sporočilo, da se ograjuje od kakršnega koli nasilja na nogometnih srečanjih in ga najostreje obsoja. Pri klubu Bratstvo niso objavili nobenega opravičila ali sporočila, ampak so na svoji spletni strani ob končnem izidu napisali samo: »Dođite nam opet« (Pridite spet k nam).

s-tribune mnenje strast nogomet