vestnik

(S TRIBUNE) Če NZS ne bo storila nič, naj ne bo presenečena, če tudi igralke ne bodo

Vestnik.si, 31. 8. 2023
Aleš Cipot
Kaj je doslej ugotovila obljubljena preiskava očitkov slovenskih reprezentantk na račun selektorja Boruta Jarca in nekaterih članov strokovnega štaba. Spoznanje je, da ni ugotovila nič, saj je sploh še ni bilo!
Šport

Dovolj zgovorno je, da se tam ukrepa takoj, saj je na prvem mestu varovanje dostojanstva in integritete mladih ljudi.

Pred tednom in pol jo je Nogometna zveza Slovenije (NZS) oziroma tisti, ki pri njej določa(jo) termine tekem, pošteno zagodla prekmurskim ljubiteljem nogometa. Srečanja treh največjih tukajšnjih klubov, Mure, Nafte in Beltinec, je delegirala na isti dan ob isti uri, v soboto ob 17.30, tako da v živo ni bilo mogoče pogledati več kot samo eno tekmo od omenjenih treh ekip, čeprav bi se lahko termini povsem enostavno porazdelili drugače. Ves čas se poudarja, da so v Prekmurju ljudje najbolj nori na nogomet, potem pa se sprejme takšna odločitev, pri kateri se človek mora vprašati, ali NZS dela v korist ali v škodo slovenskega nogometa.



Takšno vprašanje se pojavlja tudi pri tem, kaj je doslej ugotovila obljubljena preiskava očitkov slovenskih reprezentantk na račun selektorja Boruta Jarca in nekaterih članov strokovnega štaba. Spoznanje je, da ni ugotovila nič, saj je sploh še ni bilo! Oziroma vsaj nihče v javnosti ne ve zanjo. Pa je od obljube predsednika NZS Radenka Mijatovića minil že mesec dni. Kot da očitki – v nekaterih primerih bi jim lahko rekli tudi obtožbe – o mobingu, neprofesionalnem vodenju, pomanjkanju komunikacije, pijančevanju, poniževanju, psihičnem nadlegovanju in prikrivanju okuženosti s covidom-19 niso pomembni, ampak je pomembno vse kaj drugega. Najbolj moteče pa so bile takrat Mijatovićeve besede »če je vse to res ...« Pa zakaj bi si 31 igralk izmislilo toliko takšnih stvari? Se pravi, da je že v začetku nakazal dvom o verodostojnosti pričevanj reprezentantk, še preden je preveril drugo stran. 



Za primerjavo naj povemo, da je ravno v istem času na znani ameriški univerzi Northwestern blizu Chicaga izbruhnil škandal zaradi podobnih obtožb in še spolnega nadlegovanja, pri tem je šlo celo za več moških ekip. Ko so očitki prišli v javnost, so na univerzi nemudoma odpustili glavnega trenerja ekipe ameriškega nogometa, čeprav je deloval že dvajset let in dosegel največje uspehe v zgodovini. Oditi je moralo tudi nekaj njegovih pomočnikov in trenerjev v drugih športnih ekipah. Zdaj vse omenjene s pomočjo svojih odvetnikov toži več igralcev. Pa to še zdaleč ni prvi tak primer v ZDA. Vendar je dovolj zgovorno, da se tam ukrepa takoj, saj je na prvem mestu varovanje dostojanstva in integritete mladih ljudi. Kaj bo torej pri nas storila NZS? Če ne bo nič, naj ne bo presenečena, če tudi igralke ne bodo storile nič ob naslednji reprezentančni tekmi. Ker se enostavno ne bodo pojavile.  

s-tribune nzs