vestnik

(S TRIBUNE) Če so lahko kaznovani igralci in trenerji, bi morali biti tudi sodniki

Vestnik.si, 27. 1. 2024
Arhiv
Sodniki čez lužo skoraj nikoli niso nastopali s položaja nesporne avtoritete, kot to pogosto počnejo sodniki na primer v evropskem nogometu.
Šport

Sodniki čez lužo skoraj nikoli niso nastopali s položaja nesporne avtoritete, kot to pogosto počnejo sodniki na primer v evropskem nogometu.

V našem mediju smo že nekajkrat pohvalili odlični organizacijski ustroj Združenih držav Amerike na področju športa, za katerega lahko povemo, da mu ni para na svetu. Tako so tam na primer termini in kraji finalnih tekem v profesionalnem in študentskem ameriškem nogometu ter sklepnih turnirjev v študentski košarki določeni že več let, včasih tudi sedem let, prej. To je za slovenske organizatorje, na primer v nogometu, tako oddaljeno kot zadnji planet naše galaksije, saj pri nas nogometna zveza določi termin in kraj finalne pokalne tekme šele spomladi, ko se sezona že počasi bliža koncu. Odgovorni se lahko izgovarjajo, kot se hočejo, a že to dejstvo jasno nakazuje odnos enih in drugih do športnega udejstvovanja. 

Ena stvar pa v zadnjih mesecih v ZDA postaja vse bolj podobna naši oziroma delno tudi evropski. To so ogromne sodniške napake in včasih tudi jasno vidna pristranskost mož, ki bi morali biti po svoji funkciji povsem nevtralni. Pred tem je bil odnos med trenerji in sodniki v veliki meri spoštljiv. Sodniki čez lužo skoraj nikoli niso nastopali s položaja nesporne avtoritete, kot to pogosto počnejo sodniki na primer v evropskem nogometu. V Ameriki so na vsako vprašanje trenerjev mirno pojasnili, zakaj so dosodili ta ali oni prekršek oziroma zakaj ga niso, in poslušali tudi trenerjevo mnenje. Nobeden od sodnikov ni nikoli nikomur zabrusil, da nima kaj početi v njegovi bližini. 



V zadnjem času pa se je to spremenilo. Zaradi katastrofalnih napak sodnikov na tekmah ameriškega profesionalnega nogometa (NFL) sta dve moštvi doživeli nepravična poraza, eno od njiju je izpadlo tudi iz končnice. Vse, ki so ugovarjali njegovi odločitvi, je sodnik takoj spodil stran. 


Na tekmi profesionalne košarkarske lige (NBA) med ekipama Los Angeles Lakers in Toronto Raptors je sodnik v zadnji četrtini v korist domačih dosodil kar triindvajset prostih metov, medtem ko so gostje dobili samo dva in izgubili s točko razlike. Po srečanju je jezni trener Toronta dejal, da je bilo sojenje sramotno, živce pa je zaradi pristranskega sojenja kasneje izgubil tudi trener moštva Sacramento Kings. Oba trenerja sta bila dan po izbruhu kaznovana s 25 oziroma 50 tisoč dolarji. Kakšno kazen pa so prejeli omenjeni sodniki? Nobene. Tako kot je to večkrat pri nas, so tudi oni čez kakšen teden znova sodili na enem od derbijev tistega kroga.

Če so lahko kaznovani igralci in trenerji, bo treba čim prej na obeh straneh oceana odgovoriti, kdaj bodo zaradi svojih nesmiselnih odločitev končno kaznovani tudi sodniki.

s-tribune sodniki