vestnik

(S tribune) Črni četrtek

Miha Šoštarič, 4. 8. 2022
Aleš Cipot
Mura : FC Sfintul Gheorghe
Šport

St. Patrick's Athletic, FC Vaduz in Sepsi Sfintul Gheorghe. Doslej nam neznani klubi so prejšnji četrtek slovenskemu klubskemu nogometu zabili nove žeblje v krsto. Predstavniki Irske, Lihtenštajna in Romunije so osramotili Slovenijo in jo zavili v črno.

Če k temu dodamo še izpad Mariborčanov na dvoboju z moldavskim Šerifom smo lahko zares v skrbeh. Kaj se dogaja s slovenskim klubskim nogometom? A se lahko kdaj v prihodnje nadejamo, da bodo trije naši klubi na evropski sceni nastopali vsaj še v avgustu, da ne govorimo o opevani in dobičkonosni evropski jeseni? Morda se bo kdo ob podatku, da ima Malta kar tri klube, ki evropsko tekmovanje nadaljujejo tudi v tem mesecu, pošteno zamislil.

Po bitki oziroma vojni je lahko biti general, vsaj tako pravijo, a kritično razpravo o slovenskem klubskem nogometu bo treba načeti takoj. Upam, da ni prepozno in da si dosedanjega zatiskanja oči ne bomo kdaj očitali. Kajti izraz klubskega nogometa je tudi reprezentančni, kjer naši deželi na sončni strani Alp že lep čas tudi več ne cvetijo rožice. Dejstvo je, kar so evropske tekme minulega tedna tudi potrdile, da je kakovost slovenskega klubskega nogometa skromna, skromno pa je tudi slovensko ligaško tekmovanje. Oziroma obratno – ker je skromno slovensko ligaško tekmovanje, se tudi, praviloma, evropski nastopi končajo klavrno.

Kar je v minuli sezoni uspelo Muri, se lahko, ob ugodnem razpletu, ki ga ponuja »mešetarjenje« med evropskimi tekmovanji, nadejajo tudi v Mariboru. Evropska jesen v konferenčni ligi, s čimer si bomo, če bo seveda Mariborčanom uspelo, v slovenskem klubskem nogometu znova za eno sezono zatisnili oči in upali na boljše rezultate naših predstavnikov v Evropi naslednjo sezono. Ne sme nas zaslepiti uspeh enega kluba, moramo gledati širše. Že danes lahko marsikdo s precejšnim prepričanjem napove, da Maribor ne bo slovenski prvak, če bo igral evropsko jesen. Ker enostavno nima igralske širine za nastopanje na treh frontah (Evropa, prvenstvo, pokal), zato mu bo igranje dveh tekem na teden ob kadrovsko, predvsem pa kakovostno šibki zasedbi »pobralo« moči za osvajanje prvenstvenih točk v domačem prvenstvu.

Zato vsi tisti, ki imate vajeti slovenskega klubskega nogometa v svojih rokah, začnite že danes snovati smernice, ki bodo pomagale, da bomo v prihodnje konkurenčni v evropskih tekmovanjih.

s-tribune razmislek