vestnik

(S TRIBUNE) Devet milijonov

Rok Šavel, 3. 12. 2023
Aleš Cipot
Predsednik krovne nogometne organizacije Radenko Mijatović, ki se mu prihodnje leto izteka drugi mandat na čelu zveze, je že dal vedeti, da razgovori o delitvi nagrade s kapetanom Janom Oblakom potekajo in da niso dolgotrajni ali težavni.
Šport

Nogomet se ne igra za denar, ampak za gledalce, ampak gledalci so tisti, ki prinašajo denar.

Ko praznujemo uvrstitev naše nogometne reprezentance na evropsko prvenstvo, je to več kot zgolj športni uspeh. Ima tudi pomembno finančno plat. Evropska nogometna zveza bo namreč med najboljše reprezentance na stari celini razdelila impresivnih 371 milijonov evrov, pri čemer bo Nogometna zveza Slovenije dobila najmanj 9,25 milijona evrov, kolikor pripada vsaki reprezentanci za uvrstitev. Da številko postavimo v kontekst, naj povemo, da je mednarodna košarkarska zveza vsako uvrščeno reprezentanco na lansko svetovno prvenstvo nagradila s 50 tisočaki. 


Polovica od že zagotovljenega 9-milijonskega kolača bo šla tistim, ki so najbolj zaslužni za vrnitev slovenske izbrane vrste na evropski nogometni zemljevid. Igralcem, selektorju in strokovnemu štabu. Čeprav je spomin na leto 2010 in spor o delitvi okoli šestih milijonov evrov, ki jih je zveza prejela za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Južni Afriki, še živ v kolektivni zavesti slovenske športne javnosti, pa tokrat ne kaže, da bi se ta črna zgodba lahko ponovila. Predsednik krovne nogometne organizacije Radenko Mijatović, ki se mu prihodnje leto izteka drugi mandat na čelu zveze, je že dal vedeti, da razgovori o tem s kapetanom Janom Oblakom potekajo in da niso dolgotrajni ali težavni. Nogomet se ne igra za denar, ampak za gledalce, ampak gledalci so tisti, ki prinašajo denar. Moraliziranje o visokih zneskih, ki se vrtijo v nogometu, ni produktivno. Ta denarni tok je ključen za nadaljnji razvoj športa in razvoj več kot 60 tisoč ljudi, ki se v Sloveniji na amaterski in profesionalni ravni podijo za okroglim usnjem.


Zaradi tega je pomembno, da nogometna zveza pridobljene milijone, ki pomenijo skoraj polovico njenega proračuna, koristno in transparentno distribuira. Ko proslavljamo uspehe naše reprezentance, ne pozabimo, da vsak evro, navijač in mladi igralec sestavljajo sliko slovenskega nogometa. To ni zgolj igra, to so strast, dediščina in prihodnost. Čeprav lahko obstaja tudi več kot 9 milijonov razlogov, zakaj smo ponosni, da smo tako ali drugače del nove uspešne zgodbe, pa tudi teh več kot 9 milijonov evrov ne sme biti tabu tema, ki bi bila potisnjena povsem v ozadje evforije ob velikem športnem uspehu. Ta denar ne prihaja iz žepov Aleksandra Čeferina, ampak smo imeli pri njegovem ustvarjanju ključno vlogo milijoni in milijarde ljubiteljev najpomembnejše postranske stvari na svetu.

s-tribune nogomet milijoni evropsko-prvenstvo