vestnik

(S TRIBUNE) Do kdaj bomo tolerantni?

Damjana Nemeš, 4. 10. 2024
Zajem zaslona Lendavainfo
Tudi večer pred nedavnim prekmurskim derbijem med lendavsko Nafto in soboško Muro so zaznamovali navijači obeh skupin, pri tem je bila ena oseba lažje telesno poškodovana.
Šport

Na nogometna igrišča, stadione ali kamor koli drugam nasilje v nobeni obliki ne sodi.

Dosmrtna prepoved obiska tekem na domačem stadionu. To je kazen, ki si jo je navijač Atletica iz Madrida prislužil na nedavnem derbiju z mestnim tekmecem Realom. Kazen mu je naložil klub, ko so ga identificirali s pomočjo policije. Podobna sankcija čaka tudi preostale vpletene, ki so na omenjeni tekmi na igrišče metali različne predmete. Gnev pristašev domačega kluba je bil namenjen Realovemu vratarju Thibautu Courtoisu, ki je pred tem branil barve Atletica. Dogajanje na zelenici in ob njej se je začelo zaostrovati že prej. Domačini so belgijskemu vratarju z vzkliki želeli smrt, ta pa si je, ko je njegova ekipa dosegla zadetek, dal duška s proslavljanjem, in to pred navijači Atletica. Ti so to razumeli kot provokacijo, dogajanje se je stopnjevalo do te mere, da so v vratarja vrgli domnevno tudi vrečko z iztrebki.



Tekma je bila zaradi incidentov prekinjena, domače navijače je miril celo njihov trener, vendar ni zaleglo niti to. V klubu si bodo tudi v prihodnje z vsemi sredstvi prizadevali za odpravo vsakršnega nasilja, v svoj pravilnik bodo vključili prepoved vnosa katerega koli elementa ali kosa oblačila, ki omogoča osebi, da na stadionu skrije svojo identiteto. Četudi je šlo za provokacijo belgijskega vratarja, do tovrstnih scenarijev ne bi smelo priti. Na nogometna igrišča, stadione ali kamor koli drugam nasilje v nobeni obliki ne sodi in povsem prav se mi zdi, da je španski velikan tako ravnal.



Morda bi bil že čas, da se tudi v Sloveniji začnemo zgledovati po tujih klubih, kjer tovrstna odklonska ravnanja niso pometena pod preprogo. Prevečkrat se je namreč pri nas že zgodilo, da so kvazi navijači povzročali izgrede pred tekmami in na tekmah, pa za to niso bili kaznovani, namesto njih je običajno odgovarjal klub. Tudi večer pred nedavnim prekmurskim derbijem med lendavsko Nafto in soboško Muro so zaznamovali navijači obeh skupin, pri tem je bila ena oseba lažje telesno poškodovana. Čeprav morda to kdo želi opravičiti z besedami, da se ni zgodilo nič hujšega in da je to pač del navijaške kulture, takšna ravnanja ne sodijo v šport.

Enkrat za vselej bi morali prestopiti ta prag tolerance in obsoditi tudi najmanjše tovrstne incidente.

s-tribune nasilje navijači kazni