vestnik

(S TRIBUNE) Ni Evrope, ni panike?

Rok Šavel, 15. 4. 2023
FB NŠ Mura
Prvi krog kvalifikacij za konferenčno ligo prinese 150 tisoč evrov in dodatnih 100 tisočakov.
Šport

Šest tekem ima za seboj Dejan Grabić, odkar je prevzel vroče trenersko žezlo Mure. Po krstni zmagi nad štajerskimi rivali je vzklilo upanje, da bomo odslej gledali novo, drugačno Muro, a hitro je udarila kruta realnost.

Grabićeva Mura je do sedaj dosegla dve zmagi, poleg Maribora je junaško padla še Olimpija, dva remija in dva poraza. Najbolj boli zadnji na tekmi s Celjem. Ne samo zaradi dejstva, da je med grofi precej nekdanjih igralcev Mure, ampak predvsem zato, ker se po novem neuspehu vse bolj oddaljuje Evropa. 

mura, olimpija
Aleš Cipot
Grabićeva Mura je do sedaj dosegla dve zmagi, poleg Maribora je junaško padla še Olimpija.


Seveda je teoretično še možno, da Mura konča četrta in si ob predpogoju »pravega« pokalnega prvaka zagotovi evropsko vstopnico, a usoda zdaleč ni več v nogah nogometašev. Poglejmo si finančni učinek sanjskega scenarija, če bi se ta uresničil. Prvi krog kvalifikacij za konferenčno ligo prinese 150 tisoč evrov in dodatnih 100 tisočakov. Preboj v naslednji kvalifikacijski krog pomeni 350 tisoč evrov in dodatnih 200 tisočakov, tretji krog že 550 tisoč evrov in dodatnih 300 tisočakov, zadnji krog, tako imenovani playoff, pa 750 tisoč evrov in dodatnih 400 tisoč evrov.

Če bi se črno-belim zalomilo šele na zadnji stopnički, bi v žep vseeno pospravili kar 1,15 milijona evrov. Še slajša pa je seveda nagrada ob uvrstitvi v skupinski del konferenčne lige, kar je Muri že uspelo, čeprav po precej drugače prehojeni poti, saj bi bila klubska blagajna bogatejša za skoraj tri milijone evrov. Govorimo o znesku, ki je primerljiv s proračunom marsikatere manjše pomurske občine, celo domače občine Denisa Rajbarja in Roberta Kuzmiča. Celoten izkupiček je neprimerno višji, če prištejemo še prihodke od vstopnic, prodaje pijače, dresov in drugih navijaških rekvizitov, na kar evropske tekme nedvomno blagodejno vplivajo. 

V pravljičnem letu 2021 je društvo NŠ Mura s povezanim podjetjem Nogometni management Mura, v katerem ima 29-odstotni lastniški delež predsednik Kuzmič, 26 odstotkov društvo, 22,5 odstotka športni direktor Rajbar in 22,5 odstotka pokojni ruski poslovnež Anton Hozjajnov, čigar delež je predmet dedovanja, skupaj ustvarilo za dobrih pet milijonov evrov prihodkov. Kmalu bo objavljeno poročilo za lani, ko je Mura evropsko pot nesrečno končala v drugem krogu, še bolj zanimivo pa bo videti številke letošnjega leta, če Fazanerija ne bo gostila ene same evropske tekme. Še kakšnega igralca ali dva se da dobro prodati v tujino. Nato ostanejo povprečni prišleki z dobrimi pogodbami.

nš-mura dejan-grabić evropa