vestnik

(S TRIBUNE) Favoriti

Miha Šoštarič, 1. 9. 2022
alesfevzer.com
Danes se začenja, vsaj za nas Slovence, najpomembnejši športni dogodek leta.
Šport

Danes se začenja, vsaj za nas Slovence, najpomembnejši športni dogodek leta. Češka, Gruzija, Italija in Nemčija družno, s skupnimi močmi, organizirajo evropsko prvenstvo za košarkarje. Z velikimi ambicijami, ki segajo vse do finala 17. septembra, gre v obračune z evropsko košarkarsko smetano slovenska izbrana vrsta.

Kar pet let je na evropskem prestolu prav Slovenija, kar je posebnost, saj se od leta 2017 evropsko prvenstvo organizira na štiri leta, a so prvenstvo, ki bi moralo biti lani, zaradi pandemije koronavirusa prestavili na letošnji september. Od leta 2017, ko so prvenstvo stare celine gostili Turčija, Finska, Izrael in Romunija, se evropska košarkarska reprezentančna smetana ubada z vprašanjem, kako odvzeti primat Sloveniji. Vse do letošnjega poletja so delnice evropskim košarkarskim velesilam – Franciji, Španiji, Grčiji, Srbiji in Nemčiji – vztrajno rasle. Vse do takrat, ko je Goran Dragić sprejel odločitev, da bo znova oblekel dres z državnim grbom in skušal slovensko nacijo še enkrat povezati in združiti v novem pohodu na evropski vrh. S starejšim Dragićem, »božanstvom« Luko Dončićem in četo igralcev, ki ob omenjenem dvojcu na parketu dajo veliko več, kot so drugače sposobni, so se razmerja moči znova spremenila. V prid naše izbrane vrste seveda.

kosarkarji-evropski-prvaki_fiba
Fiba
Dejstvo je, da je Slovenija na tokratno evropsko prvenstvo prispela kot glavna favoritinja za zlato medaljo. A pravijo, da je naslov težje braniti kot osvojiti, česar se zavedajo tako naši košarkarji s strokovnim štabom na čelu kot tudi navijači.

Dejstvo je, da je Slovenija na tokratno evropsko prvenstvo prispela kot glavna favoritinja za zlato medaljo. A pravijo, da je naslov težje braniti kot osvojiti, česar se zavedajo tako naši košarkarji s strokovnim štabom na čelu kot tudi navijači. Toda ti, ki bodo kljub visokim cenam vstopnic in nastanitev fante v velikem številu bodrili na prvenstvu, so tudi prepričani, da se bo slovenska košarkarska pravljica nadaljevala.

A pozor. Dejstvo je, da favoriti ne zmagujejo vedno. Poraz Slovenije z Nemčijo minulo nedeljo mora biti opozorilo. V pravem trenutku smo doživeli hladno prho, ki je, vsaj upamo in želimo si, streznila Dončića, Dragića in moštvo. Pride dan, ko ti preprosto ne gre. Toda takšnih dni na evropskem prvenstvu ne sme biti, če želi slovenska reprezentanca do vrha. V dvobojih z njo bodo vsi igrali posebno motivirano, zato mora nastopiti na zares visoki ravni, če si želi še enkrat nadeti zlato medaljo. Tega vsekakor je sposobna.

evropsko-prvenstvo-v-košarki favoriti