vestnik

Kolumna: Floskule

Tomo Köleš, 22. 9. 2019
Jure Zauneker
Žoga je okrogla je floskula, ki se v nogometu pogosto uporablja.
Šport

Čeprav ne tako pogosto kot v politiki, se floskule uporabljajo tudi v športu.

Športna panoga, v kateri je v uporabi največ floskul, je prav gotovo nogomet. Floskula je poenostavljeno rečeno fraza, ki se lepo sliši, v bistvu pa z njo ne povemo nič konkretnega ali potrebnega. Nekatere floskule v nogometu so postale že splošno uveljavljene in uporabljane, kot na primer Žoga je okrogla. Čeprav ni jasno, zakaj jo je sploh kdo začel uporabljati, ker verjetno nikoli ni nihče trdil, da je žoga kvadratna ali pravokotna. V redu, vemo, ta floskula pomeni, da je na tekmah vedno možen preobrat. Čeprav tudi to v resnici ni vedno tako zagotovo. Včasih je kakšen klub na srečanju takšen favorit, da je praktično možna samo ena smer, v katero bo šla tekma. 


Ena od pogostih nogometnih floskul, ki so se začele precej uporabljati v zadnjih letih, je Imeli smo nekaj priložnosti, ki pa jih nismo realizirali. To radi uporabljajo tako igralci kot trenerji v izjavah po tekmah. Pri tem je zanimivo, da skoraj vedno pozabijo omeniti, da so tudi nasprotniki »imeli nekaj priložnosti, ki jih niso realizirali«. Tako sta na primer oba trenerja po tekmi Domžal in Mure poudarjala, kako je škoda, da niso realizirali priložnosti, ki so si jih ustvarili, saj bi drugače lahko zmagali, oba pa pozabila, da je bilo na tekmi obdobje, ko sta lahko bila srečna, da njuna ekipa ni prejela gola. Ampak tako pač je. Trenerji večkrat vidijo samo svojo stran. In če že izgubijo, lahko uporabijo že legendarno frazo iz nemške bundeslige: V prvem polčasu nismo imeli sreče, v drugem polčasu smo pa imeli smolo.


Nekateri trenerji pa pretiravajo v drugo smer in skušajo zmanjšati pomen uspeha. Tako je selektor Matjaž Kek po dveh zmagah Slovenije uporabil floskulo Nič še nismo naredili. Ampak to ni res, Matjaž. Naredili ste ogromno. Če ne bi zmagali na teh dveh tekmah, bi se lahko že poslovili od evropskega prvenstva. Včasih je vseeno treba imeti neko realno sliko. Tako da se samo držite načela, ki ga je imel na svoji raztrgani majici napisanega legendarni »junaški« vojni veteran Grunf iz kultnega stripa Alan Ford: »Ako želiš pobijediti, ne smiješ izgubiti.« Kar bi se po naše reklo: »Če želiš zmagati, ne smeš izgubiti.«

kolumna s-tribune