vestnik

(S TRIBUNE) Gigant

Miha Šoštarič, 18. 12. 2021
Aleš Cipot
Mura je gigant. Pa ne tekstilni, kot bi si marsikdo v deželi ob reki Muri znova želel. Ampak nogometni. Spet.
Šport

Mura je gigant. Pa ne tekstilni, kot bi si marsikdo v deželi ob reki Muri znova želel. Ampak nogometni. Spet.

Po eri Milana Mörca v prvih letih samostojne Slovenije je zdaj nastopila era Roberta Kuzmiča. Poslovneža, ki mu številni za zasluge že postavljajo spomenik v prekmurski prestolnici. S pomočjo tujega kapitala in posluha vedno večjega števila podjetij se je soboška Mura postavila na zdrave temelje. In danes nihče noče več niti pomisliti na težave, ki so ponos Murske Sobote v preteklosti že spremenile v pepel.

Z uvrstitvijo v skupinski del novoustanovljene konferenčne lige in dosežki na mednarodnem prizorišču je v blagajno Mure steklo kar nekaj milijonov, ki ob smotrni porabi pomenijo več sezon »mirnega« življenja. Nastop na evropski sceni, ki se je minuli teden končal s porazom na Nizozemskem, je dvignil tudi ceno varovancev Anteja Šimundže. Seveda tudi trenerju, ki se je v svoji karieri podpisal pod številne pomembne dosežke in ga marsikdo vidi kot naslednika Matjaža Keka na selektorskem stolčku. A ker je Kek dobil še en mandat na klopi članske izbrane vrste, bo Šimundža še nekaj časa grel klubsko klop. A se številni privrženci črno-belega kluba ob koncu letošnjih nastopov sprašujejo, katero. Vodstvo kluba miri armado navijačev in na vsako namigovanje, da Šimundža zapušča Muro, odgovarja prav nasprotno. Po najuspešnejšem letu soboške ekipe bo zdaj čas za premislek in načrte za leto 2022, svoje pa bodo odigrali, kot je običaj tako v poslovnem kot tudi v športnem svetu, denarci.

Soboška blagajna, ki jo bodo v prihodnje polnili tudi zelenci prestopov nogometašev, je polna in omogoča veliko manevrov vodstvu kluba. Bo Kuzmič s sodelavci nadaljeval pred šestimi leti začrtano pot in še naprej z realnimi obljubami vzgajal športni kolektiv, ki je na zelenici vrnil več, kot je slovenska nogometna javnost pričakovala? Ali pa se bo denarnica odprla na široko in bodo z novimi, donosnejšimi pogodbami v Murski Soboti ostali tako ključni igralci kot tudi trener Šimundža?

Kljub temu da Mura ob naporni evropski jeseni drži stik z najboljšimi v slovenski ligi, je utopično pričakovati ponovitev uspehov iz letošnjega leta in toliko denarja iz blagajne Uefe ter sponzorjev tudi v prihodnje. Zato bo potrebna trezna odločitev, seveda z željo, da Mura ostane nogometni gigant. Vsaj za slovenske razmere in z občasnimi prebliski na evropskem prizorišču.

Aleš Cipot
Po eri Milana Mörca v prvih letih samostojne Slovenije je zdaj nastopila era Roberta Kuzmiča.
nš-mura delovanje klub murska-sobota