vestnik

(S TRIBUNE) Hvala, Toni

Andrej Bedek, 7. 6. 2024
Profimedia
V soboto je ena od glavnih vlog pripadla Toniju Kroosu.
Šport

V soboto je ena od glavnih vlog pripadla Toniju Kroosu. Na zadnji tekmi v dresu Reala je kot profesor delil podaje in zrežiral uvodni gol, ki je Madridčanom tlakoval pot do petnajste evropske zvezdice.

Prepričan sem, da bi moral po sobotnem finalu lige prvakov sloviti angleški nogometaš Gary Lineker svoje znamenite besede, da je nogomet preprosta igra, v kateri se 22 mož devetdeset minut podi za žogo, na koncu pa vedno zmagajo Nemci, zamenjati z besedami: »Nogomet je preprosta igra, 22 mož se devetdeset minut podi za žogo, na koncu pa vedno zmaga Real.« Real je moštvo, ki ne ponuja veliko priložnosti. A je šampion, ki izkoristi najmanjšo napako. Vse od leta 1981 v finalu lige prvakov oziroma pokalu državnih prvakov ni izgubil. Od leta 1998 ima celo popoln izkupiček: devet finalov, devet lovorik.

V soboto je ena od glavnih vlog pripadla Toniju Kroosu. Na zadnji tekmi v dresu Reala je kot profesor delil podaje in zrežiral uvodni gol, ki je Madridčanom tlakoval pot do petnajste evropske zvezdice. Zanimiva je ironija zgodovine: Kroos je prvič osvojil ligo prvakov v majici münchenskega Bayerna leta 2013, in to z zmago nad Borussio iz Dortmunda. Igralec zvezne vrste se bo po zadnji tekmi Nemcev na letošnjem evropskem prvenstvu, ki bo v njegovi domovini, poslovil od nogometnih igrišč. Še ena zanimivost: če Nemčija zmaga na prvenstvu, bi bil Nemec lahko tudi prvi kandidat za letošnjo zlato žogo, najboljšega igralca na svetu, čeprav bi bil v času podelitve že v nogometnem pokoju. To pa je tudi edina lovorika, ki mu v življenju še manjka.

toni kroos
profimedia
Toni Kroos in Luka Modrić

Težko je verjeti, kaj vse je Kroos v svoji karieri osvojil: 33 lovorik, od tega 22 v Realu, 10 v Bayernu (kjer je igral od leta 2007 do 2014, z enim letom na posodi v Bayerju iz Leverkusna vmes) in eno z reprezentanco. Natančneje je to šest naslovov v ligi prvakov (z Bayernom leta 2013 ter Realom 2016, 2017, 2018, 2022 in 2024), sedem naslovov državnih prvakov (tri z Bayernom in štiri z Realom) ter naslov svetovnega nogometnega prvaka z Nemčijo leta 2014. In še kopica pokalnih in superpokalnih naslovov. Nemčeva upokojitev pomeni tudi dokončno slovo izjemne zvezne vrste Reala, ki jo je tvoril z Luko Modrićem in Casemirom. Če jima je zadnji kril hrbet kot klasična »šestica«, sta bila Kroos in Modrić klasični »osmica« in »desetica«, ki sta vselej vodila Realovo igro z glavo, tudi če sta stala pri miru ali zgolj hodila po igrišču. Hvala, Toni!

s-tribune toni-kroos