vestnik

(S TRIBUNE) Je Čakš Murin Matanović?

Andrej Bedek, 15. 3. 2024
Aleš Cipot
Robert Čakš, to je ta, ki je zadel za Muro na remiju z Olimpijo, se je takoj priljubil publiki v Fazaneriji. Čakš je visok kar 197 centimetrov, torej še višji kot Matanović.
Šport

Na tekmo se bo odpravila tudi skupina nogometnih zanesenjakovih iz Murske Sobote, eden od njih je celo član kluba navijačev St. Paulija, ki bodo v prihodnji sezoni za svoj klub skoraj gotovo navijali v Bundesligi.

Oni dan sem se spet zalotil, kako brskam po kabelskih programih z nemško govorečo vsebino. In najdem tekmo moštva Karlsruhe v drugi nemški ligi. Seveda sem moral v svoji ihti ogovoriti stanovskega kolega Balantiča, da sva skočila v zaprašene arhive in tekmovanja Bundeslige v 90. letih. V tiste čase, ko je legendarni nemški vratar Oliver Kahn še nosil Karlsruhejev dres v modro-belih barvah. Kapetan moštva je bil Hrvat Slaven Bilić, proste strele je izjemno izvajal Thomas Häßler, v napadu je zabijal Južnoafričan Sean Dundee. Balantič se je seveda spomnil še na ruskega vezista Sergeja Kiriakova. Winfried Schäfer pa je bil tisti trener, ki je v 90. letih vodil to moštvo, del katerega sta bila še Jens Nowotny in Manfred Bender, zelo prepoznavna nemška nogometaša.

Na omenjeni tekmi na kabelskem programu med ekipama Karlsruheja in Greuther Fürtha mi je padel v oči Igor Matanović. Matanović je igralec Eintrachta iz Frankfurta, ki je zanj pravkar pripravil novo petletno pogodbo in bo nanj računal od poletja letos. Hrvat je medtem lani odšel na posojo v Karlsruhe, potem ko je bil pred tem v moštvu St. Pauli, kjer je dobil resno poškodbo rame, zaradi katere ni igral tri mesece. V prvih devetih krogih druge nemške lige je večinoma prihajal s klopi, prvi gol za Karlsruhe pa je dosegel v 10. krogu. Od takrat je v 15 nastopih dosegel deset golov in tri podaje. Matančić je robusten napadalec, visok 194 centimetrov. Je pravi klasični centralni napadalec s spodobno tehniko in kakovostnim udarcem. In je strelec, ki v kazenskem prostoru nenehno išče priložnost za strel na gol. Ni povsem izključeno, da bo kmalu oblekel dres hrvaške reprezentance.

Še o klubu St. Pauli. Nemški staroselec domuje na legendarnem stadionu Millernton v predmestju Hamburga. Ta konec tedna vodilna ekipa druge nemške lige, Karlsruhe je na devetem mestu, gostuje pri Nürnbergu. Na tekmo se bo odpravila tudi skupina nogometnih zanesenjakovih iz Murske Sobote, eden od njih je celo član kluba navijačev St. Paulija, ki bodo v prihodnji sezoni za svoj klub skoraj gotovo navijali v Bundesligi. Z veseljem pišem o takšnih nogometnih zgodbah. Za konec se vrnimo še v domače loge. Robert Čakš, to je ta, ki je zadel za Muro na remiju z Olimpijo, se je takoj priljubil publiki v Fazaneriji. Čakš je visok kar 197 centimetrov, torej še višji kot Matanović. In če o obeh nogometaših pobrskate na svetovnem spletu, je očitno, da imata veliko skupnega. Je Čakš Murin Matanović?

s-tribune karlsruhe nogomet