vestnik

(S TRIBUNE) Ko tehnologija uniči čustva

Ines Baler, 27. 6. 2024
Arhiv
Novost je, da so razlage odločitev, ki jih sodniška ekipa sprejme zunaj igrišča, prikazane in pojasnjene na velikih zaslonih na stadionih.
Šport

VAR, ki vse od uvedbe razdvaja športno javnost, je v uporabi tudi na evropskem nogometnem prvenstvu v Nemčiji.

Novost je, da so razlage odločitev, ki jih sodniška ekipa sprejme zunaj igrišča, prikazane in pojasnjene na velikih zaslonih na stadionih, kot je sporočila UEFA, so na voljo tudi televizijskim postajam. Sodniki odločitve lahko pojasnjujejo tudi kapetanoma ekip. Ni pa novost, da bo vsakdo drug, ki bo zahteval informacije o odločitvi, prejel rumeni karton. 

Slabost videotehnologije je, da je pokvarila čustveni moment. Pogosto se zgodi, da se igralci iskreno razveselijo zadetka, a nato doživijo hladno prho, ko VAR pokaže, da gol ni bil dosežen pravilno. To je na eni od tekem evropskega prvenstva kar dvakrat doživel belgijski napadalec Romelu Lukaku. Na dvoboju s Slovaško, ko so Belgijci zaostajali z 0 : 1, se je dvakrat veselil izenačenja. Toda obakrat zaman, enkrat je bil gol razveljavljen zaradi prepovedanega položaja, drugič zaradi igranja z roko njegovega soigralca.



Velja tudi obratno. Če denimo sodnik ob igrišču dvigne zastavico in gol sprva ne obvelja, nato pa VAR ugotovi drugače, veselje sledi, a ni več tako pristno, kot če bi se zgodilo hipoma. Ekipe si, če res ne gre za velepomembno tekmo, več ne tečejo instinktivno v objem, ne skačejo v zrak, ampak si udarijo v dlani in s tem se po navadi konča. Tudi pri navijačih je podobno, odkar se uporablja VAR in obstaja vsaj kanček dvoma o zadetku, se ne upamo veseliti prezgodaj.


Tehnologija je bila nedavno v preveliki vlogi tudi v drugi športni disciplini. Tik preden se je začelo evropsko nogometno prvenstvo, je v Rimu potekalo evropsko prvenstvo v atletiki. Na njem je Kristjan Čeh osvojil zlato medaljo v metu diska. Organizatorji so imeli velike tehnične težave, kar se je izražalo tudi v spremljanju prenosov. Komentatorji so imeli otežen dostop do rezultatov, nanje se je čakalo ... Pri enem od tekov se je denimo dolgo čakalo na uradne rezultate in tekmovalke same niso vedele, kakšen je njihov čas in uvrstitev. Številni spletni komentatorji so pisali, da je organizacija prav italijanska, ampak stereotipom navkljub se tovrstne težave na taki ravni ne bi smele dogajati. Ker to skazi podobo prvenstva. 

s-tribune mnenje tehnologija šport