vestnik

(S TRIBUNE) Konec antinogometa

Rok Šavel, 22. 2. 2024
Aleš Cipot
Tudi sam si želim odločnega odziva pristojnih, pri čemer so vse oči uprte v Nogometno zvezo Slovenije. Birokratska miselnost tamkajšnjih uradnikov pa me žal ne navdaja s prevelikim upanjem.
Šport

Tudi sam si želim odločnega odziva pristojnih, pri čemer so vse oči uprte v Nogometno zvezo Slovenije. Birokratska miselnost tamkajšnjih uradnikov pa me žal ne navdaja s prevelikim upanjem.

Murina nedeljska tekma danes že zdavnaj ne bi bila tema pogovora. No, morda le pri tistih najbolj gorečih pristaših črno-belih in slovenskega nogometa ter pri vselej glasnih dežurnih kritikih. Ti bi se zmrdovali nad še eno bledo, anemično, kaotično in brezvoljno predstavo, in to na derbiju z Mariborom pred domačo publiko, v retro dresih povrhu. Nogometni praznik pa takšen. Toda v tisti usodni 57. minuti se je zgodilo nekaj, kar neposredno nima nobene povezave z najbolj priljubljeno postransko stvarjo na svetu, a se zaradi tega še danes govori o tej tekmi. In se verjetno še nekaj časa bo. Incident, ki ga je zakuhal malopridnež z vijoličastim odtenkom, je sprožil svojevrstno moralno paniko in postal malodane politični problem.



Po enotnih obsodbah dogodka, ki se jim vsekakor pridružujem, verjetno ni produktivno, da še sam ponavljam v teh dneh že prevečkrat slišane populistične fraze. Lahko pa rečem, da si tudi sam želim odločnega odziva pristojnih, pri čemer so vse oči uprte v Nogometno zvezo Slovenije. Birokratska miselnost tamkajšnjih uradnikov pa me žal ne navdaja s prevelikim upanjem. Bog ne daj, da se v reševanje incidenta vključi še politika, beri zakonodajalci in izvrševalci. Huliganstvo pri nas, z nekaj redkimi izjemami, verjetno ni sistemski problem, čeprav je res, da lahko to hitro postane, toda naši oblastniki, podobno kot črkobralci v krovni nogometni organizaciji, se niso izkazali kot zaupanja vredni pri reševanju tako imenovanih strukturnih problemov v slovenski družbi. To še posebej velja za tako občutljiva področja, kot je tudi navijaštvo.

mura, tiskovna-konferenca, anton-žlogar
Aleš Cipot
Zavedam se, da nekdanji slovenski reprezentant in selektor reprezentance do 19 let ni nobeno jamstvo za renesanso v igralnem in rezultatskem smislu, vsekakor pa menim, da je inovativna in zanimiva izbira.

Optimizem pa mi vliva dobrodošla in pričakovana sprememba na trenerski klopi soboškega prvoligaša. Mura po odhodu Šimundže nikakor ne najde kontinuitete v trenerskih vrstah. Zavedam se, da nekdanji slovenski reprezentant in selektor reprezentance do 19 let ni nobeno jamstvo za renesanso v igralnem in rezultatskem smislu, vsekakor pa menim, da je inovativna in zanimiva izbira. Če drugo ne, bo kot diplomirani pravnik korak pred vsemi pri morebitnem pravdanju v slačilnici ali v klubskih pisarnah. Čas je, da se poglavje antinogometa v Murski Soboti, tako na zelenici kakor ob zadnjih dogodkih žal tudi ob njej, zapre. Naj bo novo poglavje bolj razburljivo, bolj organizirano in bolj željno zmage, predvsem pa naj traja.

s-tribune mnenje fazanerija incident