vestnik

(S TRIBUNE) Kruta tujina

Vestnik.si, 14. 1. 2023
Jure Zauneker
Že pred leti je nogometaš zagrebškega Dinama po vrnitvi iz Belgije, kjer je kratek čas igral, opozoril: »Beremo in poslušamo samo o igralcih, ki so v tujini uspeli, nikoli pa ne slišimo o stotinah drugih, ki niso.«
Šport

Že pred leti je nogometaš zagrebškega Dinama po vrnitvi iz Belgije, kjer je kratek čas igral, opozoril: »Beremo in poslušamo samo o igralcih, ki so v tujini uspeli, nikoli pa ne slišimo o stotinah drugih, ki niso.« Ta stavek bo še posebej pomemben za globlji razmislek v teh dneh, ko naj bi k italijanskemu prvoligašu Spezii prestopil mladi nogometaš Mure Tio Cipot.

Morda sta kluba, ko to berete, že podpisala pogodbo o prestopu, čeprav se je zadeva malce zavlekla. Sprva je bilo mišljeno, da bi se podpis zgodil že pred novim letom, nato so pri Muri zagotavljali, da bo to takoj po novem letu, a je nato minilo že deset dni, pa se še vedno ni zgodilo nič konkretnega. A sedaj je najverjetneje stvar že dokončana, saj sta dnevnik Citta della Spezia iz La Spezie in spletni portal Tuttomercatoweb v torek zvečer poročala, da je vse nared za prestop.


Medtem Spezia že igra tekme spomladanskega dela v italijanski prvi ligi, kar Cipotu ne bo v prid, saj ni opravil priprav s tem klubom, kakor so to lahko nekateri drugi igralci, ki so okrepili Spezio. Na seznamu njenih želja je bilo deset do enajst imen iz Brazilije, Francije, Poljske in od drugod, tako da bo konkurenca za mesto v kadru izjemno huda. A v vodstvu Spezie ves čas poudarjajo, da si v klubu želijo ustvariti okolje, v katerem se lahko mladi talentirani nogometaši v miru razvijajo in uspešno nadaljujejo kariero. In o Tiu Cipotu pravijo, da gre za »mlado slovensko zvezdo, ki ima velik potencial«. Cipot je v zadnjih šestih mesecih res opazno napredoval in pokazal bogato znanje, vendar ima še rezerve. Zato se mora zavedati, da ga v Italiji čaka še veliko več dela, truda, garanja in znoja, če bo želel ostati tam dlje časa. 


Primeri igralcev Mure iz ogrodja ekipe trenerja Anteja Šimundže, ki so šli v tujino, a jim tam ni uspelo ali pa ne dobivajo priložnosti, so več kot zgovorni: Rok Sirk, Nik Lorbek, Luka Šušnjara, Nino Kouter, Jan Gorenc, Mitja Lotrič in še kdo. Vsi ti so v prvi slovenski ligi spadali med najboljše. Amadej Maroša je po dokaj uspešni epizodi na Cipru odšel na Poljsko, kjer dobiva samo malo večje drobtinice, malce bolje pa trenutno kaže Klemnu Šturmu, ki je nastopil na dobri polovici tekem izraelskega kluba Hapoel Hadera. Edina pozitivna izjema je Tomi Horvat, ki je ob svojem nespornem znanju imel še to srečo, da je Sturm v evropskem tekmovanju kar dvakrat igral z Muro, tako da ga je trener Gradčanov že dodobra spoznal, še preden se je Horvat preselil na avstrijsko Štajersko.

s-tribune mnenja tujina