vestnik

(S TRIBUNE) Leti, leti Peter

Ines Baler, 16. 2. 2024
Šport

Gledalec tako ni izvedel nič novega, jaz pa ne bi bila presenečena, če bo Planica Staretova.

Konec marca bo ob sklepu  svetovnega pokala v smučarskih skokih smučke v kot postavil eden največjih športnikov pri nas, Peter Prevc. V karieri je postavil marsikateri mejnik in je tudi zadnji Slovenec, ki je osvojil veliki kristalni globus ter novoletno turnejo štirih skakalnic. Slovo gotovo ne bo lahko, a z odločitvijo je sledil srcu, ki je narekovalo, da je čas za odhod.

Prevc z 31 leti ob slovesu ne bo med najstarejšimi skakalci. Nekateri jih štejejo krepko več in se tega športa še niso naveličali. Omenimo le 42-letnega Švicarja Simona Ammanna ter neuničljivega 51-letnega Japonca Noriakija Kasaia. Z zadnjim se ne more primerjati nihče in konec tedna se lahko spet vpiše med rekorderje. Mediji so se namreč te dni razpisali, da bi lahko nastopil v kvalifikacijah za tekme v Saporu. Res se je prebil na tekmo in impresivno je, kako dolgo vztraja in se želi dokazovati. Zimzeleni Japonec je točke nazadnje prejel leta 2019 v dolini pod Poncami. Ali se bo tja kot tekmovalec še kdaj vrnil, je uganka, tako kot za javnost to, kdo bo kot komentator pospremil zadnje Prevčeve preizkušnje.

1707223944-20240206141011-172a1346-1707223908058
Primož Lavre
Peter Prevc

Polete je neštetokrat komentiral Andrej Stare, ki je konec januarja razburil gledalce prenosa svetovnega prvenstva v poletih s Kulma. Zmotilo jih je njegovo zapletanje z jezikom in veliko je bilo namigov, da je bil pred mikrofonom vinjen. Na ta spodrsljaj se vračam, ker je v zadnji izdaji ene od prilog dnevnega časopisja, namenjeni televizijskemu programu, gledalec urednika športnega programa na nacionalni televiziji vprašal, kako v luči finančne krize na RTV zagovarja plačevanje takega zunanjega sodelavca, sploh ker se to ni zgodilo prvič.

Z RTV so poslali odgovor, da je komentiranje v živo zahtevna in nepredvidljiva zvrst poročanja. Komentatorji da si prizadevajo prenose izpeljati tekoče in brez posebnosti, velikokrat tudi čustveno in spontano. Nadaljevali so, da ima Stare pri številnih gledalcih s svojim načinom govorjenja pomembno mesto in ostaja izjemno priljubljen. »Njegov slog komentiranja je njemu lasten. Obsojamo vsa zlonamerna namigovanja in s tem povezane zapise v javnosti,« so navedli in dodali, da bodo analizo opravili interno. 

Gledalec tako ni izvedel nič novega, jaz pa ne bi bila presenečena, če bo Planica Staretova. In takrat bomo zagotovo spet slišali »Leti, leti Peter«. Ampak tokrat bo poletel v drugačno prihodnost.

s-tribune smučarski-skoki peter-prevc andrej-stare rtv-slovenija