vestnik

(S TRIBUNE) »Malčica«

Damjana Nemeš, 8. 12. 2023
Dreamstime
Šport

Slovenski fantje se zavedajo tako svojih kot tekmečevih kakovosti.

Minulo soboto smo vsi z nestrpnostjo pričakovali 18. uro, ko je Evropska nogometna zveza v Hamburgu izvedla žreb skupin za evropsko nogometno prvenstvo 2024, na katerem se bo po dolgih 25 letih pomerila tudi slovenska izbrana vrsta. Žreb je izbrancem Matjaža Keka v skupini C za nasprotnike namenil reprezentance Anglije, Danske in Srbije, znani so že tudi datumi in ure srečanj. Tekmeci so daleč od lahkih, dejstvo je tudi, da se na takšna velika tekmovanja uvrstijo ekipe, ki v dolgem kvalifikacijskem ciklu pokažejo vse svoje nogometno znanje in niso tam po naključju.



Slovenska reprezentanca svoje tekmece dobro pozna. Z Dansko se je v kvalifikacijah za velika tekmovanja pomerila že večkrat, letos v Ljubljani je prvič iztržila remi, preostale tekme so dobili Danci. S srbsko reprezentanco se je pomerila osemkrat, vsaka je dosegla po eno zmago, preostale tekme so se končale z remiji. Zadnjo tekmo v skupinskem delu bodo naši odigrali z Angleži, ki jim stavnice kažejo uvrstitev v finale prvenstva. Ekipi sta se v preteklosti pomerili šestkrat, ob enem remiju je Slovenija doživela pet porazov.



Kako bo tokrat, je težko napovedovati, saj je velikokrat za napredovanje poleg nogometne igre pomemben tudi kanček sreče. Zagotovo si vsi nogometni navdušenci, ki stiskamo pesti za slovensko izbrano vrsto, želimo, da bi se ta v Nemčiji odrezala čim bolje. O tem, da bodo fantje igrali srčno in borbeno ter na tekmovanju ne bodo le zaradi sodelovanja, verjetno nihče ne dvomi. Potihoma si zato želimo, da Kekovim izbrancem, med katerimi bo, upamo, tudi prekmurski as Erik Janža, uspe preboj v izločilne boje. Tja se uvrstijo po dve najboljši reprezentanci iz šestih skupin ter štiri tretjeuvrščene izbrane vrste.

Slovenski fantje se zavedajo tako svojih kot tekmečevih kakovosti, zato o njih govorijo z izbranimi besedami in se nikakor ne postavljajo v vlogo favorita. V nasprotju z nekaterimi, ki so se ob žrebu privoščljivo nasmihali in nogometno »malčico« s sončne strani Alp že odpisali, je Slovenija usmerjena na to, da z evropskim izzivom opravi po svojih najboljših močeh. »Na turnir bom peljal ekipo, ki bo želela priti do pozitivnega izida,« je po žrebu izjavil Kek. Prihodnje leto bomo zato od 14. junija držali pesti, da bi se ta napoved uresničila.

s-tribune ep-2024 žreb