vestnik

(S TRIBUNE) Možje v črnem

Andrej Bedek, 18. 3. 2022
Aleš Cipot
Smo v Sloveniji že kdaj izvedeli, kakšna kazen je doletela sodnika, ker je delal napake?
Šport

Kdaj je nogometni sodnik odlično opravil svoje delo, pa čeprav je tvoje moštvo izgubilo? Odgovor je preprost. Ko je na igrišču neviden in ga nihče ne omenja.

Ne igralci ne trenerji v izjavah po tekmah, niti publika za točilnim pultom v tretjem polčasu. David Šmajc na srečanju Mura – Olimpija ni opravil svojega dela kot sodnik, ki ima znanje, avtoriteto in predvsem občutek za igro. Bolj je deloval kot sodnik, ki ne zna prilagoditi kriterija dogodkom na tekmi, in sodnik, ki odloča strogo po pravilih iz knjig. A le v primeru nogometašev Mure. Ali Šmajc na derbiju ni imel občutka za igro, ker nikoli ni igral resnega nogometa, ali pa je sebe preprosto postavil v ospredje, ker se dobro zaveda, da se mu ne bo zgodilo nič?   

Vodilni v NZS namreč sodnike še vedno zvesto ščitijo. Razlog? Sodniška organizacija ima izjemno moč, ker so njeni glasovi med odločilnimi na volitvah predsednika NZS. Nekdanji sodniki pa pogosto službujejo kot nogometni funkcionarji v medobčinskih nogometnih zvezah, ki sestavljajo volilno bazo. Nogometni sodniki so sicer za svoje napake morda interno kaznovani.

Toda – smo v Sloveniji že kdaj izvedeli, kakšna kazen je doletela sodnika, ker je delal napake?

Kako je bilo torej ovrednoteno delo Juga na srečanju Maribor – Bravo? Očitno z dobro oceno. V nedeljo bo namreč sodil na srečanju Olimpija – Domžale. In Šmajc? V Ljudskem vrtu bo v soboto delil pravico na štajerskem derbiju med Mariborom in Celjem. 

maribor, mura
Aleš Cipot
Sodnik Roberto Ponis je na tekmi Maribor – Mura dobro opravil svoje delo.

V Sloveniji je preprosto premalo (dobrih) nogometnih sodnikov. Tudi zato smo videopomočnike dobili na vseh tekmah šele to pomlad med zadnjimi v Evropi. Sodnik Roberto Ponis je na tekmi Maribor – Mura dobro opravil svoje delo. Pripombe so bile le ob dosojeni enajstmetrovki v korist Mure po opozorilu videopomočnika. Muri so tako spomladi prisodili že drugo najstrožjo kazen, a tudi izključitev Žige Kousa, ki je moral s tribune spremljati tri tekme. Medtem je videopomočnik v nedeljo drugič na derbiju opozoril sodnika na igranje z roko v kazenskem prostoru na škodo Mariborčanov. Je nogomet zaradi videotehnologije bolj pošten in pravičen? Na to ni preprostega odgovora. Mimogrede: Ponis bo v petek opravljal naloge videopomočnika na tekmi med Radomljami in Bravom.

s-tribune mnenje sodniki prva-liga-telemach
Kaj zdaj berejo drugi