vestnik

(S TRIBUNE) Mučenik?

Damjana Nemeš, 13. 1. 2022
Reuters
Ali bodo avstralske oblasti srbskemu teniškemu igralcu dovolile nastopiti na OP Avstralije, še ni znano.
Šport

Četudi so morda bila v začetku kriva nejasna navodila avstralske oblasti in teniške zveze Avstralije ter domnevno politično obračunavanje, to ne spremeni dejstva, da hoče igralec sam nekatera pravila krojiti po svoje.

Zgodba o nastopu prvega teniškega igralca sveta Novaka Đokoviča na odprtem prvenstvu Avstralije se še vedno vleče. Čeprav se je pred dobrim tednom zdelo, da je končno dobila epilog in da bo Srb lahko kot zdravstvena izjema nastopal na turnirju za grand slam v Melbournu, je bila svetovna javnost vse od njegovega prihoda v deželo tam spodaj priča številnim preobratom in zapletom. Četudi so zanje morda bila v začetku res kriva nejasna navodila avstralske oblasti in teniške zveze Avstralije ter domnevno politično obračunavanje, to ne spremeni dejstva, da hoče tudi igralec sam nekatera pravila krojiti po svoje.



Spomnimo, po urah, ki jih je Nole ob pristanku na avstralskih tleh moral preživeti na mednarodnem letališču v Melbournu, so ga nastanili v enem od hotelov, kjer bivajo azilanti. Tam je čakal na odločitev avstralskega zveznega prizivnega sodišča, ali mu bodo preklicali vizum in bo moral zapustiti državo. Sodišče je le odločilo, da se teniški igralec lahko prosto giblje po Avstraliji, vendar je kmalu sledil nov zaplet. Prvi igralec sveta je namreč v obrazcu, ki ga je moral izpolniti za vstop v Avstralijo, navedel, da pred prihodom v državo dva tedna ni potoval, čeprav je bil v Srbiji, od tam pa potoval v Španijo. Še bolj kot to bode v oči njegova izjava o izidu testiranja na covid-19. 16. decembra je bil pozitiven na testu, le dan po tem se je v Beogradu udeležil več javnih dogodkov. V javnosti so se sicer pojavila namigovanja, da bi njegov test lahko ponaredile kar srbske oblasti in mu tako omogočile vstop v Avstralijo kot zdravstveni izjemi. 

djokovic
Profimedia
Zgodba o nastopu prvega teniškega igralca sveta Novaka Đokoviča na odprtem prvenstvu Avstralije se še vedno vleče.

Če je bil Đoković res pozitiven in se je kljub temu zavestno pojavljal v javnosti, je bilo to skrajno neodgovorno. Ves svet je namreč že dve leti v primežu covida-19, številni so zaradi posledic te bolezni izgubili življenje, zato si tovrstne brezbrižnosti ne bi smel privoščiti nihče, še najmanj pa namerno ogrožati zdravja drugih, če so mu ukrepi in omejitve pogodu ali ne. Če je bil negativen in so njegov test ponaredili zaradi potreb igranja, je umestno vprašanje, ali se res lahko nekdo zaradi svojega imena in svetovne slave postavlja nad druge. Ne glede na njegove izjemne športne dosežke in humanitarnost, ki mu je ne moremo oporekati, s svojim ravnanjem v tej zgodbi ne more biti mučenik, kakor so ga oklicali številni njegovi privrženci.

s-tribune novak-djokovič op-avstralije