vestnik

(S TRIBUNE) »Lahko rečem samo, uživajte«

Andrej Bedek, 26. 8. 2023
Profimedia
Šport

David Walsh, priznani irski novinar, je letos julija za Val 202 rekel, da ima Slovenija izjemne kolesarje, a to, da sta dva takšna talenta, kot sta Primož Roglič in Tadej Pogačar, iz tako majhne države istočasno v svetovnem vrhu, je zunajserijsko.

Prav na dan, ko je Tadej Pogačar osvojil bronasto medaljo na cestni dirki svetovnega prvenstva v kolesarstvu, sem imel bližnje srečanje z enim od njegovih posnemovalcev. Na cesti proti Černelavcem se je neki dirkač odločil prehitevati očitno zanj prepočasni avtomobil, ki mi je vozil naproti. Če ne bi v zadnjem hipu pritisnil na zavoro, bi se kolesar s polno hitrostjo zaletel v moj avtomobil in bi od njega najbrž ostala le še rumena majica, ki jo je imel oblečeno. Še ena potrditev, da je po covidnem obdobju na pomurskih cestah zaznati velik porast Pogačarjev, Rogličev in Mohoričev, ki jih je očitno navdahnilo napeto dogajanje v francoskih Alpah v letu 2020, ko sta prva dva bila epsko bitko. Pogosto rekreativni kolesarji dirkajo celo po največji vročini in seveda v rumenih in belih majicah z napisom UAE ali Jumbo-Visma.

David Walsh, priznani irski novinar, ki večji del kariere deluje v Veliki Britaniji pri tedniku Sunday Times in je šel do konca pri dokazovanju, da so rezultati Američana Lancea Armstronga in njegove ekipe na dirki po Franciji rezultat krvnega dopinga, je letos julija za Val 202 rekel, da ima Slovenija izjemne kolesarje, a to, da sta dva takšna talenta, kot sta Primož Roglič in Tadej Pogačar, iz tako majhne države istočasno v svetovnem vrhu, je zunajserijsko. »Povem vam, to je naključje. O eni stvari sem prepričan – to se vam nikoli več ne bo zgodilo. Vsem slovenskim ljubiteljem kolesarstva lahko rečem samo, uživajte,« je v radijskem intervjuju rekel Walsh, ki je zaslužen, da na kolesarstvo danes še vedno po vsem svetu gledamo kot na športni spektakel.

Ampak nekaj mora biti jasno, treba je iti z glavo na kolo. Da lahko uživamo v kolesarstvu. Rajši kak višinski meter in kilometer na uro manj, kot pa da bi se kolesarjenje sprevrglo v bolečino ali celo tragedijo. Policisti te dni pogosto poročajo, da je kje na kakem klancu padel kolesar, brez ustrezne zaščitne čelade in povrhu še malce okajen, nato pa težje poškodovan končal v bolniški postelji. Zato je treba biti previden, še posebej ob dejstvu, da Pogačar, Roglič in Mohorič še zdaleč niso rekli zadnje besede, kar pomeni, da bo kolesarjev na naših cestah v prihodnje še veliko več.

Aja, pa še to: danes je start tritedenske španske Vuelte, ki se bo začela s kronometrom v Barceloni in na kateri na četrto skupno zmago meri Roglič.

Jure Kljajić
Treba je iti z glavo na kolo. Da lahko uživamo v kolesarstvu. Rajši kak višinski meter in kilometer na uro manj, kot pa da bi se kolesarjenje sprevrglo v bolečino ali celo tragedijo.
s-tribune kolesarstvo vuelta