vestnik

(S TRIBUNE) Naj živi enakopravnost

Vestnik.si, 23. 12. 2023
Martin Metelko
Med kandidatkami za žensko leta po izboru revije Jana, ki organizira to vsakoletno glasovanje, se je znašla tudi pomurska športnica Mateja Zver.
Šport

Za to, da se prvi javno izpostaviš v tako neprijetni zadevi, ki bi jo mnogi najraje takoj pometli pod preprogo, je treba veliko poguma.

Med kandidatkami za žensko leta po izboru revije Jana, ki organizira to vsakoletno glasovanje, se je znašla tudi pomurska športnica Mateja Zver. Je ena naših najboljših nogometašinj, dolgoletna članica, najboljša strelka in kapetanka slovenske ženske nogometne reprezentance, ki je za državni grb prvič nastopila s komaj štirinajstimi leti. Že vrsto let igra v Avstriji pri klubu SKN St. Pölten, s katerim dosega velike uspehe. V minuli sezoni je osvojila prvenstvo in pokalno tekmovanje, v finalu zadnjega je dosegla tudi zadetek.

»Da v najpomembnejšem športu na zemeljski obli za ženske ni tako dobro poskrbljeno kot za njihove moške kolege, je bolj ali manj jasno. Vendar to ne pomeni, da se je treba s tem sprijazniti,« je pri obrazložitvi zapisala revija Jana.



Nogometašinja iz Gornje Bistrice se je kot prva podpisana s tridesetimi soigralkami v slovenski reprezentanci v javnem pismu odločno uprla diskriminaciji in seksizmu ter opozorila na zaostajanje pri razvoju in na nedopustne strokovne napake. Reprezentantke so dosegle ne samo odstop selektorja, temveč mlajšim generacijam športnic pokazale, da je treba namesto tihega trpljenja povzdigniti glas in se postaviti zase, za spremembe na bolje. O svojevrstnem uporu Slovenk so poročali tudi tuji mediji, med drugim v Španiji in Angliji.


Za to, da se prvi javno izpostaviš v tako neprijetni zadevi, ki bi jo mnogi najraje takoj pometli pod preprogo, je treba veliko poguma. Naj spomnimo, da je trajalo kar nekaj časa, da se je slovenska nogometna zveza zganila in sprejela ukrepe. In še to po tem, ko so nanjo z zahtevo po ukrepanju pritisnili mediji in Sindikat profesionalnih igralcev nogometa v Sloveniji. Pred tem je predsednik zveze Radenko Mijatović celo javno izrazil dvom, ali je vse to, kar pišejo reprezentantke, res, čeprav so navedle najmanj trinajst takšnih očitkov, ob katerih bi morala zveza takoj stopiti v akcijo. A bolje pozno kot nikoli in tako je vseeno prišlo do ugodnega razpleta za nogometašinje.

A zdi se, da bi morale v kratkem zaropotati tudi klubske igralke v Sloveniji. Naša zveza je v zadnjem času storila nekaj dobrih stvari, njen odnos do ženske lige in pokala pa se še vedno ni spremenil. Medtem ko so v vseh drugih tekmovanjih, tudi kadetskih, že določeni termini igranja tekem vse do konca sezone, pri ženski ligi ni določen niti datum prvega spomladanskega kroga, prav tako niso bili izžrebani pari pokalnega polfinala. Spet se je vse preložilo na naslednje leto v smislu »ženske bodo že počakale«. Res? Vprašanje, kako dolgo še.

s-tribune ženski-nogomet enakopravnost