vestnik

(S TRIBUNE) Najprej kupovanje igralcev, nato čistka

Damjana Nemeš, 24. 8. 2024
Jure Banfi
Po prihodu Riere je v klubu sledila čistka, njegova metla je pometla kar nekaj nogometašev do izhodnih vrat, med drugim tudi kapetana Denisa Popovića.
Šport

Poletni prestopni rok za igralke in igralce s statusom profesionalca v nogometu traja v letošnji sezoni že od 19. junija, sklenil se bo 7. septembra. V tem času so se na slovenski klubski ravni zgodile številne menjave oziroma prihodi in odhodi nogometašev.

Večjih pretresov pri tem ni bilo, klubi so se okrepili po svojih zmožnostih, pa tudi potrebah v igralnih vrstah. Razen če ob strani pustimo celjski nogometni klub. Tuji vlagatelji so vanj začeli vlagati v zadnjih nekaj letih in so klub (tudi) po tej plati postavili ob bok kluboma iz Maribora in Ljubljane. Celje je tako v tem času osvojilo tudi prvi naslov državnega klubskega prvaka. V oči kljub temu nekoliko bode dejstvo, koliko nogometašev, ki so jih pripeljali v svoje vrste, je nato za klub res zaigralo. Številni igralci so namreč v mesto grofov le prišli, da so podpisali pogodbe, opravili treninge, nekajkrat zaigrali na tekmah, pogosto le kot menjave, nato pa so se morali posloviti, največkrat tako potiho, da niti nihče ni vedel, kdaj so odšli.



Vsekakor nenavadna je bila v celjskem klubu tudi letošnja julijska menjava trenerja Damirja Krznarja s španskim strategom Albertom Riero, ki se je na slovenski klubski sceni kot strateg že enkrat dokazoval v Celju, še pred tem pa v Olimpiji. Po njegovem prihodu je v klubu sledila čistka, njegova metla je pometla kar nekaj nogometašev do izhodnih vrat, med drugim tudi takratnega kapetana Denisa Popovića, ki je bil med najbolj zaslužnimi, da so se Celjani lani veselili še drugega naslova državnega prvaka – takrat pod taktirko že omenjenega Krznarja.



Podobne zgodbe se dogajajo tudi drugod. Angleški velikan Chelsea v tem prestopnem roku ponovno na veliko kupuje igralce, doslej so pripeljali novince, ki jih je treba preštevati že na prste obeh rok, seveda pa pri tem ni šlo brez visokih zneskov odškodnin. Na drugi strani si nekateri klubi takšnega razsipništva ne morejo privoščiti in se zadovoljijo s kadrom, ki ga imajo na voljo, ter na njem gradijo. Ob tem se zato poraja vprašanje, ali vse okrepitve, s katerimi se šopirijo mnogi klubi, res lahko prispevajo k uspehom kluba ali pa gre le za kazanje finančnih mišic.

s-tribune nogomet prestopni-rok