vestnik

(S TRIBUNE) Najprej skoči, potem reci hop

Vestnik.si, 10. 5. 2024
Jure Zauneker
Glede zmagovalca lige in uvrstitve med slovensko elito najbolje kaže Nafti, ki ima dve točki prednosti pred Primorjem.
Šport

Do konca prvenstva sta samo še dva kroga, a se bo šele zdaj odločalo o naslovu prvaka, za obstanek pa se borijo kar štiri ekipe.

Prvenstvo v drugi slovenski nogometni ligi se hitro bliža svojemu razpletu. Ta bo veliko bolj zanimiv in napet kot tisti v prvi ligi. Do konca prvenstva sta samo še dva kroga, a se bo šele zdaj odločalo o naslovu prvaka, za obstanek pa se borijo kar štiri ekipe.


Glede zmagovalca lige in uvrstitve med slovensko elito najbolje kaže Nafti, ki ima dve točki prednosti pred Primorjem, ima pa tudi najlažji razpored od vseh najbližjih zasledovalcev. Lendavčani so namreč odigrali že vse tekme s svojimi konkurenti in tudi z moštvi, ki se borijo za obstanek. Tako kot smo že pred časom napovedali, bodo ta še kako močno krojila vrh lestvice, saj v svojem krčevitem boju za preživetje na tekmah igrajo še z večjo močjo in strastjo, kar se je že jasno videlo v preteklih krogih, ko so odščipnila nekaj točk favoritom. Nafta bo v predzadnjem krogu igrala pri Jadranu v Dekanih, kjer je v zadnjih sezonah dosegala samo pozitivne izide, nato pa bo gostila Dravinjo iz Slovenskih Konjic, to pa sta ekipi, ki sta že rešeni boja za obstanek, dosti višje na lestvici pa tudi ne moreta. Ajdovci bodo v predzadnjem krogu doma pričakali kranjski Triglav, ki je sicer že izgubil vse možnosti za osvojitev drugega mesta, ki še vodi v kvalifikacije za popolnitev prve lige, je pa vedno trd oreh za vse nasprotnike, saj ima vsako sezono ambicije za sam vrh. V zadnjem krogu čaka Primorje še težje delo, saj bo gostovalo pri sežanskem Taboru, ki bo nujno potreboval zmago v boju za obstanek. Je pa ena stvar pri vsem tem zelo pomembna. Če bi Nafta in Primorje imela na koncu enako število točk, bi prednost imeli Ajdovci, ki so Lendavčane na svojem igrišču premagali s 3 : 0, medtem ko so v Lendavi izgubili »samo« z 2 : 0. Ne glede na to ima Nafta vse v svojih nogah in zdi se, da je doslej v celotni sezoni kljub nekaj spodrsljajem pokazala največ od vseh moštev.


Prav neverjeten preobrat pa se je zgodil pri Beltinčanih. Še pred slabim mesecem so bili na drugem mestu in za Lendavčani zaostajali samo za točko, nato pa so v naslednjih tednih »zgrmeli v prepad«, doživeli tri poraze v prvenstvu in padli na peto mesto. Nekateri so videli vzrok za to v posledicah po zelo napornem polfinalnem pokalnem srečanju, kjer so izgubili šele po enajstmetrovkah, dejstvo pa je, da so s Krko, ki se bori za obstanek, izgubili že pred pokalnim polfinalom. »Vem samo, da bomo na koncu mi prvi,« je pred tekmo s Krko v intervjuju kar dvakrat zatrdil trener Damjan Gajser in pri tem storil isto napako, kot jo je očital nekaterim drugim. Kajti za vse velja enako: najprej je treba skočiti in šele potem reči hop. 

s-tribune 2.-snl