vestnik

(S tribune) Napredek

Miha Šoštarič, 30. 10. 2020
JK/M24
Veseli dejstvo, da za napredek slovenske nogometne reprezentance skrbijo tudi Prekmurci.
Šport

Slovenija ni nogometna velesila. V druščini vseh reprezentanc na svetu je sicer še vedno v zgornji polovici Fifine lestvice, a danes zaseda skromno 64. mesto. Trenutno je v rangu Črnogorcev, Albancev, Bolgarov in Ekvadorcev. Nekoč je bilo povsem drugače.

Nogometni navdušenci se še gotovo spomnijo naših uvrstitev na svetovni prvenstvi leta 2002 in 2010 ter na evropsko prvenstvo leta 2000, prav tako je svež spomin na izredno 15. mesto na Fifini lestvici iz 20. oktobra 2010. To so bili časi, ko je nacija živela za nogomet in reprezentančne nastope. Od takrat naprej so izidi slabši, zanimanje javnosti pa posledično vedno manjše. V drugi eri nekdanjega tvorca slovenske pravljice Srečka Katanca in »zelenega« Tomaža Kavčiča je reprezentanca dotaknila dno. Skromne predstave – izvzeti je treba začetek kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2018, ko smo premagali Slovake in remizirali z Angleži – so nas oddaljile od uvrstitve na velika tekmovanja, selektorjema pa v reprezentanci ni uspelo ustvariti pozitivnega vzdušja.

matjaz kek slovenija jk
Jurij Kodrun
Konec novembra 2018 je na vročo slovensko klop znova sedel Matjaž Kek.

Konec novembra 2018 je na vročo slovensko klop znova sedel Matjaž Kek, ki je našo izbrano vrsto popeljal na svetovno prvenstvo leta 2010. Kek je reprezentanco prevzel po uspešnem obdobju na klopi hrvaškega prvoligaša Rijeke, kjer se je z uspehi kot eden redkih Slovencev zapisal v srca naših južnih sosedov. Po neuspehu Kavčičevih izbrancev v prvi izvedbi Lige narodov leta 2018 je Kek v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020 pričel graditi novo reprezentanco. Kljub temu da mu je tokrat ni uspelo popeljati na veliko tekmovanje, so bile igre na nekaterih tekmah spodbudne. Predvsem zmaga proti Poljski septembra 2019 je dala upanje za prihodnost.

Zametki Kekovega dela se kažejo v novi izdaji Lige narodov. Že res, da naša skupina z Grki, Kosovci in Moldavci ni strah vzbujajoča, vendar je pogled na razpredelnico pred zadnjima novembrskima tekmama obetajoč. Kekovi izbranci so v vodstvu z lepo možnostjo za napredovanje. Še bolj obetajoč je podatek, da v štirih doslej odigranih tekmah tega tekmovanja reprezentanca ni doživela poraza, prav tako pa ni prejela zadetka. Jan Oblak skupno že kar 459 minut ni pobral žoge iz svoje mreže, kar je nov mejnik v slovenskem reprezentančnem nogometu. Napredek je viden. Veseli pa tudi dejstvo, da za napredek slovenske nogometne reprezentance skrbijo tudi Prekmurci Damjan Bohar, Nino Kouter in Erik Janža, ki so v zadnjem obdobju oblekli sveti dres.

118948072_10160336625262907_6548158535061279309_o
NZS
Veseli dejstvo, da za napredek slovenske nogometne reprezentance skrbijo tudi Prekmurci.

Obetajoč je podatek, da v štirih doslej odigranih tekmah reprezentanca ni prejela niti enega zadetka.

nogometna-reprezentanca slovenija