vestnik

(S TRIBUNE) Včasih nerazumljivi izbori najboljših športnikov

Vestnik.si, 13. 4. 2024
Aleš Cipot
Fotografija je simbolična.
Šport

Komisije za izbor najboljših športnikov bodo vedno imele težko in nehvaležno delo, malce več njihove pozornosti, angažmaja in objektivnosti pa včasih tudi ne bi škodilo.

S prireditvijo v Puconcih so se pred kratkim za letos končale razglasitve najboljših športnikov, športnic in ekip v Pomurju. Imena kandidatov v pomurskih občinah objavijo izbrane komisije športnih zvez, potem ko zberejo predloge, ki jih lahko pošljejo posamezniki, skupine ali klubi. Znano je, da lahko kandidati glasujejo tudi zase, težava pa se lahko pojavi, ko jim je zaradi skromnosti nerodno, da bi to storili ali poprosili koga drugega, ali pa se jim ob njihovih vrhunskih rezultatih to zdi nepotrebno. Takšne stvari se namreč dogajajo vsako leto. 

Takrat mora v ospredje stopiti komisija in dokončno določiti objektivno najprimernejše kandidate po njihovem mnenju. A jasno je, da bo ob tem skoraj vedno kdo prikrajšan. Izbori so stalno kočljiva zadeva in nikoli ne zadovoljijo vseh. Vendar se včasih zgodijo tudi nekoliko čudne, da ne rečemo nerazumljive stvari. Tako na primer ni logično, da med kandidati za najboljšo ekipo v Občini Ljutomer ni bilo Kluba malega nogometa Meteorplast, ki je v minuli sezoni zasedel tretje mesto v izjemno močni prvi slovenski futsal ligi in tudi v prvem delu nove sezone je vseskozi ohranjal tretje mesto in se  pozimi uvrstil še v finale slovenskega pokala. Po drugi strani se je denimo med najboljša tri moštva v tej občini uvrstila ekipa, ki je bila v drugem kakovostnem razredu slovenskega tekmovanja od začetka nove sezone ves čas prepričljivo na zadnjem mestu in je tu tudi končala.



Podoben primer se je zgodil v Murski Soboti. Namiznoteniški klub Sobota je v minuli sezoni z vsemi zmagami zdrvel skozi drugo slovensko ligo, se uvrstil v prvo ligo in takoj zatem osvojil naslov ekipnega pokalnega prvaka v konkurenci tudi prvoligaških moštev. Prvi del nove sezone v elitni ligi je končal med prvimi štirimi in se že več krogov pred koncem uvrstil v končnico, kjer se bo boril za naslov državnega prvaka. Se pravi, novinec v ligi se bo bliskovito hitro pomeril z najmočnejšimi moštvi za naslov najboljšega v državi, kar se ne zgodi ravno pogosto. V izboru za najboljšo ekipo soboške občine pa ga sploh ni bilo med kandidati. Kar je svojevrstna zaušnica ob dejstvu, da bomo letos v Murski Soboti slavili stoletnico igranja namiznega tenisa. Športa, v katerem je treba verjetno najdlje trenirati, če hočeš doseči zares odlične izide. A zdi se, da je namizni tenis že na splošno pri nas zapostavljen, čeprav imamo reprezentanco, ki se je že drugič uvrstila na olimpijske igre. 
 

Komisije za izbor najboljših športnikov bodo vedno imele težko in nehvaležno delo, malce več njihove pozornosti, angažmaja in objektivnosti pa včasih tudi ne bi škodilo. 

s-tribune občine izbor najboljši-športniki