vestnik

(S TRIBUNE) Odmrznitev

Ines Baler, 7. 4. 2023
STA
Mednarodni olimpijski komite je podprl vrnitev ruskih športnikov, tudi beloruskih, ki so bili kaznovani zaradi podpore Rusiji, na športna prizorišča.
Šport

Zmage, medalje in pokali ostajajo športnikom, ne politiki.

Z nedeljskim finalom se je končal teniški turnir BTC Murska Sobota Open 2023. Slavila je Belgijka Magali Kempen, potem ko je premagala Rusinjo Mario Timofeevo. Ta ni nastopila pod svojo zastavo, ampak pod nevtralno, kot to za ruske športnike velja že nekaj let. Od takrat, ko so se lahko po suspenzu, ki jih je doletel zaradi sistematskega dopinga, vrnili na mednarodna tekmovanja.



Potem je prišla vojna in športniki zaradi ruske invazije na Ukrajino marsikje niso bili zaželeni in so imeli prepoved nastopanja. To naj bi se zdaj spremenilo, saj je mednarodni olimpijski komite podprl vrnitev ruskih športnikov, tudi beloruskih, ki so bili kaznovani zaradi podpore Rusiji, na športna prizorišča. Še vedno bodo nastopali pod nevtralno zastavo in ne bodo smeli uporabljati nacionalnih simbolov. Bo pa prepoved še naprej veljala za tiste, ki rusko vojsko podpirajo.

Zaradi odločitve komiteja je završalo tako v Ukrajini kot v Rusiji. Država agresorka meni, da so smernice komiteja diskriminatorne, ukrajinska vlada pa je napovedala, da njihovi športniki ne bodo smeli sodelovati na kvalifikacijah za olimpijske igre v Parizu, če bi morali tekmovati z Rusi. Medtem so tudi organizatorji teniškega turnirja v Wimbledonu sporočili, da bodo lahko Belorusi in Rusi tekmovali, če bodo podpisali dogovor o nevtralnosti, ki zajema prepoved izražanja podpore ruskim napadom v Ukrajini. Spomnimo, da je ob lanski prepovedi nastopov zmagala prav Rusinja, ki tekmuje pod zastavo Kazahstana.



Ob vseh tem se lahko upravičeno vprašamo, zakaj se politika toliko vmešava v šport. Športniki v prvi vrsti trenirajo in tekmujejo zase. Seveda nastopaš pod svojo zastavo in si patriot, sploh ko za tabo stoji armada navijačev. Teniški igralec, smučarski skakalec, atlet in drugi ne gredo na tekmovanje, da bi zadovoljili vlado ali ministra za šport. Njihov cilj je, da se pokažejo v čim boljši luči, da posežejo po zmagi, medalji, pokalu. Ti bodo ostali njemu, ne politiki. Pa tu izvzemimo tiste primerke s skrajnimi mišljenji, ki slepo sledijo voditeljem.

Mislite, da bi Anže Lanišek v Planici v roke prijel podobo sotekmovalca, ki je skakalno karavano zapustil zaradi ženine bolezni, če bi bil Rus? Bi, ker se tekmovalci ne primerjajo po narodnosti, ampak po tem, kakšni ljudje so.

lanišek kubacki
Luka Vovk

s-tribune rusi prepoved