vestnik

(S TRIBUNE) Piskala je za zgodovino

Damjana Nemeš, 2. 12. 2020
Profimedia
Sodniški prvenec v najmočnejši francoski nogometni ligi je Frappartova doživela lani.
Šport

Teden, ki je minil, je svet športa pretresel z žalostnimi dogodki. Kot da to leto že samo po sebi zaradi koronavirusne bolezni in s tem povezanih ukrepov ne bi bilo dovolj, sta le nekaj dni pred prazničnim in najbolj veselim mesecem odjeknili dve pretresljivi novici.

Prejšnjo sredo novica o smrti argentinske nogometne legende Diega Armanda Maradone. Le štiri dni zatem pa smo brali o smrti še enega nogometaša. V 43. letu je zaradi dolgotrajne bolezni umrl nekdanji senegalski nogometni reprezentant Papa Bouba Diop, ki se je kot vezni igralec izkazal predvsem v najmočnejši angleški nogometni ligi. 


V začetku tega tedna pa smo izvedeli res pozitivno in pravzaprav zgodovinsko novico iz sveta nogometa. Krovna evropska nogometna organizacija UEFA je sporočila, da bo francoska nogometna sodnica Stephanie Frappart delila pravico na tekmi elitne lige prvakov. Ta čast ji je kot prvi ženski pripadla v sredo zvečer na obračunu skupine G v Torinu, na katerem sta se pomerila Juventus in Dinamo iz Kijeva. Frappartova, ki se je kot sodnica v nogometu že uveljavila, je tako še malo pobrisala mejo med spoloma v nogometu.

Stephanie Frappart 1
Profimedia
Stephanie Frappart bo kot prva ženska delivka pravice sodila na tekmi elitne lige prvakov.

Kot prva ženska je že lani sodila na tekmi evropskega superpokala med Liverpoolom in Chelseajem. Sodila je tekme v evropski ligi, sodniški prvenec v najmočnejši francoski nogometni ligi pa je doživela lani. Delo 36-letnice, ki postaja v nogometnem svetu vse bolj uveljavljena, so že pohvalili nekateri trenerji in igralci ekip, ki jim je sodila. Z zgodovinsko nalogo, ki ji je bila dodeljena, ji je to priznala tudi UEFA z Aleksandrom Čeferinom na čelu, ki tudi sicer zagovarja odpravljanje razlik med moškim in ženskim nogometom.
Trenutno najboljša nogometna sodnica na svetu, ki si je piščalko okrog vratu nadela že pri osemnajstih letih, je s svojim trdim delom in profesionalnim opravljanjem nalog dokazala, da se sanje lahko uresničijo, s tem pa je zagotovo postala še navdih za milijone deklet in žensk po svetu.

s-tribune stephanie-frappart nogometna-sodnica