vestnik

(S tribune) Podira mejnik za mejnikom

Damjana Nemeš, 19. 1. 2024
Profimedia
Mikaela Shiffrin
Šport

Čeprav med alpskimi smučarji ni več med rosno mladimi, ji zagotovo velika večina, ki ta šport spremlja, privošči, da ostane v alpski karavani še kakšno leto in podre še kakšen mejnik. Zagotovo tudi njene tekmice, saj morajo tudi zaradi nje napeti vse moči.

Zimski športi so me od nekdaj navduševali. Čeprav se sama v njih nisem nikoli preizkusila – če odštejem sankanje na domačem bregu –, sem jih vedno z velikim veseljem spremljala v televizijskih prenosih, pa tudi v živo sem si ogledala kar nekaj tekem smučarskih skakalcev v Planici. A bolj kot skoki me že vseskozi privlači spremljanje alpskih smučarjev, ki na smučeh vijugajo med količki ali z več deset kilometri na uro drvijo po ledenih strminah. Ki so za nas navadne smrtnike velikokrat strah in trepet že na pogled, zato si nekako težko predstavljam, da bi se mi spustili po njih.

kranjska gora, smučišče, smučanje
Bobo
Fotografija je simbolična

Tudi preostali zimski športi, kot so tek na smučeh, biatlon in deskanje na snegu, so vedno pritegnili mojo pozornost, še bolj zato, ker imamo in smo imeli tudi v preteklosti v vseh teh disciplinah svoje predstavnike, za katere kakopak najbolj stiskam pesti in jim privoščim odlične uvrstitve ter medalje.

Poleg slovenskih imam, vsaj kar se tiče smučarjev, še nekaj svojih najljubših, ki jim uspeh posebej privoščim. Med njimi lahko v ženski konkurenci brez težav izpostavim ameriško smučarko, specialistko za tehnične discipline oziroma za slalom in veleslalom, ki ji v zadnjih letih niso tuje niti hitre discipline in se brez težav tudi na tovrstnih tekmah povzpne na oder za zmagovalce. Osemindvajsetletna zvezdnica, ki se ne vede nič kaj vzvišeno in zvezdniško, je v svetovnem pokalu prvič nastopila leta 2011, ko je bila prava senzacija v svetu alpskega smučanja. S svojimi predstavami je že takrat navdušila smučarsko javnost, tekmicam pa je še kot najstnica redno mešala štrene in hitro začela nizati zmago za zmago. Teh je v svoji še ne trinajst let dolgi karieri osvojila že 94, od tega 57 v slalomu, nazadnje pred dnevi. Pri tem je dosegla še en mejnik, za kar 17 slalomskih prvih mest je prekosila slovitega švedskega zvezdnika osemdesetih let prejšnjega stoletja Ingemarja Stenmarka. O rekordih, ki jih dosega, nima smisla izgubljati besed. Čeprav med alpskimi smučarji ni več med rosno mladimi, ji zagotovo velika večina, ki ta šport spremlja, privošči, da ostane v alpski karavani še kakšno leto in podre še kakšen mejnik. Zagotovo tudi njene tekmice, saj morajo tudi zaradi nje napeti vse moči.

s-tribune zimski-športi