vestnik

(S TRIBUNE) Pogoste rošade na trenerskih stolčkih

I. B., 17. 10. 2023
Luka Vovk
Šport

V aktualni sezoni prve lige Telemach, ki traja vsega tri mesece, se je zgodilo precej menjav na trenerskih stolčkih.

V zadnjem tednu in pol kar tri. V začetku meseca se je na mariborsko klop vrnil Ante Šimundža in prevzel klub, s katerim se je v preteklosti veselil velikih uspehov in se uvrstil v skupinski del lige prvakov. Od knežjega mesta se poslavlja Albert Riera, ki je v minuli sezoni postal državni prvak z ljubljansko Olimpijo, saj je nov izziv našel v Franciji pri drugoligašu Bordeauxu. Celjska pravljica se je tako hitro končala, nadaljevati pa jo bo skušal hrvaški trener Damir Krznar. Celjani namreč po tretjini prvenstva vodijo in so med kandidati za naslov.

ante simundža maribor dw
Drago Wernig - TAKA
V začetku meseca se je na mariborsko klop vrnil Ante Šimundža

Krznar si je našel novega delodajalca že po osmih dneh, ko se je razšel z vodstvom vijoličastih po neprepričljivih rezultatih. Stolček se je zmajal tudi Portugalcu Joau Henriquesu in pri zmajih naj bi kmalu predstavili njegovega naslednika. Že prej sta se iz takih ali drugačnih razlogov zgodili dve zamenjavi. Simona Rožmana je na klopi Domžal zamenjal Dušan Kosič, pred tedni je Vladimir Vermezović po odhodu Dejana Grabića sedel na klop soboške Mure. Rošade trenerjev v nekaterih klubih so v zadnjih letih pogoste, morda celo prepogoste. Tako v slovenski kot v tujih ligah. In to ne prinaša nujno pozitivnih učinkov. Vsak strateg mora na novo spoznati ekipo, uveljavljati pristop, taktiko in slog igre. Za to, da se stvari primejo, pa je potreben čas. Šok terapija na prvi tekmi morda res je, a realna slika je vidna v naslednjih tednih. 

krznar
nkcelje.si
Krznar si je našel novega delodajalca že po osmih dneh

V nedogled, če nekaj ne funkcionira, ne gre vztrajati, a je pomemben temeljitejši premislek pri iskanju rešitev, ki naj bi bile dolgoročne. Če pogledamo denimo angleško ligo, se to potrjuje. Pep Guardiola na klopi Manchester Cityja sedi od leta 2016, Jürgen Klopp je menedžer Liverpoola osem let. Oba sta za današnje razmere v tem dolgem trenerskem obdobju dosegla kup uspehov s svojima ekipama in k temu je zanesljivo pripomogla dolgoročnost. To potrjuje tudi obraten primer, Manchester United je po odhodu dolgoletnega vodje Alexa Fergusona v desetih letih zamenjal sedem trenerjev, ekipa pa se še ni vrnila na pota stare slave. Ne nazadnje je Mikel Arteta pri Arsenalu tudi potreboval nekaj sezon, da je ekipa spet začela konkurirati za najvišja mesta.

s-tribune menjave-trenerjev prva-liga-telemach