vestnik

(S TRIBUNE) Pravi navijači in obregljivci

Ines Baler, 24. 11. 2023
m24.si
Fotografija je simbolična.
Šport

Pravi navijači so že začeli kovati načrte za poletje 2024, pa naj bo to izlet v Nemčijo ali le stiskanje pesti z družbo nekje v lokalnem baru.

Uspelo je. Slovenska nogometna reprezentanca se je po davnem letu 1999 ponovno uvrstila na evropsko prvenstvo. Prihodnje leto med 14. junijem in 14. julijem ga bo gostila Nemčija in tamkajšnja mesta Berlin, Köln, München, Frankfurt, Hamburg, Dortmund, Leipzig, Gelsenkirchen, Stuttgart in Düsseldorf. Kdo bodo slovenski nasprotniki, bo znano 2. decembra.  



Slovenci so si napredovanje zagotovili v ponedeljek v ljubljanskih Stožicah, ko so z 2 : 1 premagali Kazahstan in zasedli prvo mesto v skupini. Za evforijo na stadionu je v 86. minuti poskrbel Benjamin Verbič, ko je zabil drugi zadetek za »naše« in je bilo bolj ali manj jasno, da bo Slovenija napredovala. Ko je sodnik Simon Marciniak malo po izteku 93. minute zadnjič zapiskal, se je veselica začela. Prižigale so se bakle, nebo nad Stožicami je osvetlil ognjemet, vrstile so se čestitke in odmevala je legendarna skladba Pera Lovšina, Vlada Kreslina in Zorana Predina Slovenija gre naprej. Narod se je veselil, slovenski selektor Matjaž Kek pa igralcem ni »dal kape dol«, kot je to leta pred njim storil Srečko Katanec, ampak je pred njimi snel kapuco. 

slovenija lv
Luka Vovk
Fotografija je simbolična.


Ker sem leta 1999 štela premalo let, se kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2000 v Belgiji in na Nizozemskem ne spomnim. Se pa dobro spominjam tekme z Rusijo leta 2009, ko so se Slovenci borili za nastop na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki. Z zadetkom Zlatka Dediča so povedli v 44. minuti, nato pa so se minute vlekle kot jara kača. Spremljati tekmo je bilo nervozno, težko je bilo sedeti pri miru, ker je bilo znano, da lahko en ruski gol konča slovenske sanje. Dobro, da tokrat ni bilo take negotovosti, ne nazadnje je bil za pot v Nemčijo dovolj že remi. 

Se je pa že po tekmi pokazala obregljivost »navijačev«. Slabi so bili, niso si zaslužili, je komentiral eden od njih, kaj bodo iskali v Nemčiji, tako nič ne bodo naredili, je napovedal drugi. Ja, res je, igra na tekmi s Kazahstanom ni bila najboljša možna, toda pozabili so na tiste na prejšnjih tekmah, na katerih so si Slovenci tudi zvečjega priigrali evropsko prvenstvo. Zato ni treba takoj kritizirati, ker bo to za nogometaše prvo veliko tekmovanje po letu 2010. In vsi vemo, da ima ta šport v svetu in Evropi primat in da nastop dvomilijonskega naroda tam ni samoumeven. Tisti pravi navijači so v nasprotju s prej omenjenimi že začeli kovati načrte za poletje 2024, pa naj bo to izlet v Nemčijo ali le stiskanje pesti z družbo nekje v lokalnem baru.

s-tribune slovenska-nogometna-reprezentanca nogomet navijači