vestnik

(S TRIBUNE) Pravi pomurski Bayer Leverkusen

Rok Šavel, 26. 5. 2024
Aleš Cipot
Če v Martjancih, kjer za »sendvič« igra tudi nekaj odpadnikov Mure, izstopajo po svoji srčni igri in predanosti, pa Murini in Naftini »zaslužkarji« z raznimi agenti, posredniki in potencialno netransparentnimi posli v ozadju izgubljajo zaupanje publike zaradi pomanjkanja tekmovalne ostrine.
Šport

Slogan martjanske Čarde, ki pravi, da nogomet ni le »lejtanje 22 nourih za eno labdo«, drži v več vidikih razlage športa, ki ga je pokojni papež Janez Pavel II. nekoč označil za najbolj pomembno stvar med nepomembnimi stvarmi v življenju.

Nogomet je danes res postal posel, na kar sam morda v nasprotju s popularnim mnenjem tipičnega navijača ne gledam z zaničevanjem, saj razvoj brez finančnih vložkov ni mogoč, ampak še vedno je nogomet v svoji biti odsev strasti, predanosti in vrednot, ki jih klubi prenašajo na svoje privržence. Vzoren primer nogometa, ki ostaja zvest svojim koreninam – vzgoji zdravega duha, socializaciji in iskreni igri – je ravno primer novopečenega prvaka PNL, Čarde.

Pravi pomurski Bayer Leverkusen, ki bo v primeru pozitivnega rezultata v zadnjem krogu proti Odrancem lahko prvenstvo zaključil s statusom nepremagljivega. Klub, znan po svojem delu z mladimi in po (za amaterski nivo) izjemni organizaciji, si prizadeva vrniti se v tretji rang slovenskega klubskega tekmovanja, kjer je v preteklosti že bil. Ambicije so jasne. Kljub večjim stroškom zaradi daljših gostovanj, ki sežejo vse do Krškega in Brežic, v Martjancih hrepenijo po novih tekmovalnih izzivih in napredku. Preprosto nemogoče bi bilo, da ne bi simpatiziral s Čardo.

Slovesnost ob dnevu državnosti v Svetem Juriju ob Ščavnici.

(FOTO) V Svetem Juriju ob Ščavnici zbrane nagovoril Ladislav Lipič

V Kulturnem in upravnem središču v Svetem Juriju ob Ščavnici je potekala svečana proslava ob dnevu državnosti. Po prihodu praporščakov s prapori OZ VVS in SČ Gornja Radgona ter združenja Sever za Pomurje, je navzoče pozdravil župan Andrej Vrzel. Slavnostni govornik je bil generalmajor Ladislav Lipič, predsednik Zveze vojnih veteranov Slovenije, ki se je v nagovoru povrnil 33 let nazaj, ko smo leta 1991 z nestrpnostjo in tudi upanjem v mirno rešitev jugoslovanske krize pričakovali razglasitev naše samostojnosti. »Zgodila se je 25. junija 1991 in v popoldanskih in večernih urah tistega dne smo s ponosom in radostjo v srcu opazovali, kako plapola zastava naše samostojne Slovenije kot njen najpomembnejših simbol. Že naslednji dan je JLA s svojimi enotami začela s poskusom zavzetja mednarodnih mejnih prehodov, vendar zahvaljujoč pripadnikom TO, milice in slovenskemu narodu jim to ni uspelo. Začela se je vojna za Slovenijo. Prav je, da se vojni veterani in vsi branitelji Slovenije spominjamo tistega časa in tistih zgodovinskih dogodkov časa, ko smo z orožjem v roki ter s ponosom in zanosom v srcu branili domovino pred eno najmočnejših armad takratne Evrope," je povedal ter nagovor sklenil z besedami zahvale za izborjeno samostojnost Republike Slovenije, naše države in naše skupne domovine, z globokim spoštovanjem pa se spominjajmo tudi vseh tistih, kateri so za našo samostojnost izgubili največ, kar so imeli - svoja življenja! Sledil je ogled dokumentarno-igranega filma »Bratje v vojni«, scenarista in režiserja Jana Bilodjeriča. Fotografije Dani Mauko.

Na drugi strani imamo po tradiciji, tekmovalnih uspehih, infrastrukturi in seveda proračunu dva najbolj znana pomurska nogometna velikana in rivala, soboško Muro in lendavsko Nafto. Prva je sezono zaključila v slogu, ki je bil za edinega pomurskega prvoligaša značilen skozi celotno leto. Z bledo predstavo in domačim porazom proti Rogaški. Murina nouč je bila grenka. Nafta, na katero se počasi že lepi oznaka večnega drugoligaša, pa je v zadnjem krogu doma izgubila proti klubu iz spodnjega dela lestvice, čeprav bi z zmago neposredno napredovala v prvo ligo. To bo Lendavčanom, ki se napajajo z madžarskim denarjem, sicer morda vseeno tako ali drugače uspelo, a vendarle so močno razočarali svoje privržence in znova vzbudili dvom o svojih resničnih ambicijah

Kontrast med majhno Čardo in pomurskima »velikanoma« je očiten. Če v Martjancih, kjer za »sendvič« igra tudi nekaj odpadnikov Mure, izstopajo po svoji srčni igri in predanosti, pa Murini in Naftini »zaslužkarji« z raznimi agenti, posredniki in potencialno netransparentnimi posli v ozadju izgubljajo zaupanje publike zaradi pomanjkanja tekmovalne ostrine. Morda bi moral »strateški investitor« najprej potrkati na vrata Boštjana Cigüta, ki bi bil prav gotovo veliko bolj ponižen pri oceni vrednosti martjanskega, upajmo, da kmalu, tretjeligaša.

Jure Zauneker
Preprosto nemogoče bi bilo, da ne bi simpatiziral s Čardo.
čarda nogomet prvaki