vestnik

(S TRIBUNE) Prekmursko orožje

Damjana Nemeš, 20. 10. 2023
Martin Metelko
Članska izbrana vrsta je z dvema pomembnima zmagama v oktobru korak bližje izpolnitvi sanj in uvrstitvi na evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Nemčiji.
Šport

Slovenski reprezentančni nogomet je v zadnjem obdobju v pozitivnem nizu.

Članska izbrana vrsta je z dvema pomembnima zmagama v oktobru korak bližje izpolnitvi sanj in uvrstitvi na evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Nemčiji. Kekovi izbranci morajo osvojiti samo še dve točki na preostalih dveh kvalifikacijskih tekmah. Čeprav se zdi, da bodo to opravili z levo roko, je treba biti pri tovrstnih napovedih previden.



Prevečkrat se je namreč že zgodilo, da so se naši nogometaši – sicer druge generacije – opekli v kvalifikacijah oziroma v dodatnih kvalifikacijah in se tako vse od leta 2000 niso uvrstili na želeno evropsko prvenstvo. Naslednji reprezentančni zbor bo 13. novembra, slovenski selektor pa je že po nedavni zgodovinski zmagi v Belfastu na Irskem povedal, da ima za takrat natančno začrtan način dela. Izbrana vrsta se bo štiri dni po zboru pomerila z Danci, tri dni zatem bodo v Ljubljani gostili še Kazahstance. Šele takrat bo jasno, kdo iz skupine H bo odpotoval na prvenstvo in skušal osvojiti evropski nogometni vrh.

Hkrati se mlada slovenska izbrana vrsta bori za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 21 let, ki bo leta 2025 na Slovaškem. Za zdaj ji kaže odlično, po štirih odigranih kvalifikacijskih tekmah od skupno osmih je trenutno na drugem mestu v skupini, s prvouvrščenimi Francozi ima enako število točk. V obeh primerih ne gre spregledati doprinosa prekmurskih nogometašev. V članski izbrani vrsti je na zadnjih tekmah vidno vlogo odigral Erik Janža iz Puževec, kapetan poljskega prvoligaša Gornik Zabrze. Doslej je 30-letni branilec zbral štiri reprezentančne nastope, na predzadnji tekmi s Finsko, ki jo je Slovenija dobila s 3 : 0, pa je bil strelec zadnjega zadetka. To je bil hkrati njegov reprezentančni prvenec, dejstvo pa je, da Janža zaradi vse boljših predstav (p)ostaja eno od močnih orožij Keka.

tio cipot lv
Luka Vovk
Cipot je s tremi zadetki in eno asistenco na zadnjih treh tekmah bistveno prispeval k zbranim točkam mlade reprezentance.

Še izrazitejšo vlogo je imel Tio Cipot v izbrani vrsti U21, za katero igra tudi Marcel Ratnik. Cipot je s tremi zadetki in eno asistenco na zadnjih treh tekmah bistveno prispeval k zbranim točkam mlade reprezentance. Na zadnji tekmi z Avstrijo, ki je bila odigrana na njegovem nekdanjem stadionu Fazanerija, je bil celo med najboljšimi posamezniki, v slogu največjih pa se je za uspehe zahvalil tudi ekipi. Nogomet je ekipni šport. Če se bodo naši igralci tega še naprej tako dobro zavedali in tako tudi igrali, uspehi po toliko letih res ne bi smeli izostati.

s-tribune slovenska-nogometna-reprezentanca erik-janža tio-cipot