vestnik

(S TRIBUNE) Se liga prilagaja posamezniku ali posameznik ligi?

I. B., 23. 7. 2023
Jurij Kodrun
Fotografija je simbolična.
Šport

V vodstvu ameriške lige MLS razmišljajo o spremembah. In to ne iz kakršnega koli razloga, ampak zaradi prihoda Lionela Messija.

Vse več se v zadnjem obdobju govori o nogometu v Savdski Arabiji in Združenih državah Amerike. Če malce pretiravamo, skoraj toliko kot o pripravah na novo sezono in kadrovskih spremembah v petih najmočnejših ligah v Evropi – angleški, španski, italijanski, nemški in francoski. Odgovor, zakaj je tako, je na dlani. Zaradi Lionela Messija in Cristiana Ronalda. Prvi je igralec Interja iz Miamija, drugi arabske ekipe Al-Nassr. Kdo od njiju je večji, je večno vprašanje, odgovori pa različni. Pristaši Portugalca ne marajo Argentinca in obratno, čeprav že nekaj sezon ne igrata več v isti ligi in nista več neposredna tekmeca. Nikakor ni sporno, da sta dva od največjih in sta veliko naredila za priljubljenost in razvoj nogometa, vendar ima vse svoje meje.


A očitno ne vedno in povsod. V vodstvu ameriške lige MLS namreč razmišljajo o spremembah. In to ne iz kakršnega koli razloga, ampak zaradi prihoda Lionela Messija. Nekateri klubi v ligi imajo igrišča z umetno travo, ker pa je Messi v Evropi igral na naravni travi in ker se bojijo, da bi bil na umetni masi bolj izpostavljen poškodbam, razmišljajo o tem, da bi se nad umetno travo za tekme, na katerih bo nastopil Argentinec, uporabljala plast naravne trave. V rednem delu ameriške lige tega doslej še niso naredili.


A ni smešno, da se sprememb lotevajo zgolj zato, ker je k njim prišel Messi? Kot da bi s tem na neki način sporočali, da je pomembno le, da se ne poškoduje on. Če se kdo drug, ni važno, bodo klubi že preživeli mesece njegove odsotnosti z zelenic. Res je, da sijaj in pomp okrog zvezdnikov okroglega usnja ni enak, a vseeno. Tudi pred Messijem so bili v MLS nogometaši velikih imen. Vodstvo lige in klubov je moč razumeti v luči, da nastop zdravega Messija na zelenicah prinaša več zelencev. Mnogi so že bili in še bodo pripravljeni odšteti bajne vsote, da ga vidijo na delu, tu so še sponzorji in drugi deležniki. 

Ne glede na vse, navadno se mora posameznik navaditi na spremembe, ki ga doletijo v novem okolju. Toda kot kaže, to velja le za navadne smrtnike in »navadne« igralce najbolj priljubljene igre na svetu. Za izjeme se očitno lahko spremeni vse okoli njih, le da bodo dobiček, priljubljenost in še kaj večji. 

nogomet izjeme spremembe