vestnik

(S TRIBUNE) Športni teden z odliko

Damjana Nemeš, 1. 6. 2024
Volleyballworld
V senci zmage kolesarja Tadeja Pogačarja na že 107. izvedbi tritedenske klasike Giro d'Italia, ki jo je Slovenec dobil s skoraj desetminutno prednostjo pred zasledovalci, so prvi, a velik korak k uresničitvi sanj in uvrstitvi na letošnje olimpijske igre v Parizu storili tudi naši odbojkarji.
Šport

Ekipni uspeh ne bi bil možen brez izjemnih posameznikov.

V senci zmage kolesarja Tadeja Pogačarja na že 107. izvedbi tritedenske klasike Giro d'Italia, ki jo je Slovenec dobil s skoraj desetminutno prednostjo pred zasledovalci, so prvi, a velik korak k uresničitvi sanj in uvrstitvi na letošnje olimpijske igre v Parizu storili tudi naši odbojkarji. Ti v tem letu nastopajo v elitni ligi narodov, v kateri je šestnajst reprezentanc iz vsega sveta. Štiri ekipe, med njimi tudi Slovenija, si skušajo zagotoviti nastop na že omenjenem vrhuncu športnega tekmovanja. Liga narodov se je začela 22. maja, sočasno je potekala v Turčiji in Braziliji. Slovenski odbojkarji so v prvem delu turnirja v Turčiji odigrali štiri tekme in vse dobili. Vmes se bodo preselili na Japonsko, kjer bodo prav tako odigrali štiri tekme, med 18. in 23. junijem pa bo zadnji del turnirja s še štirimi tekmami v ljubljanskih Stožicah.

904513_profimedia-0875177930
Luca Zennaro / Zuma Press / Prof
Tadej Pogačar

Po prvem odigranem ciklu lige narodov so si naši odbojkarji že zagotovili uvrstitev v četrtfinale tega tekmovanja, po štirih zmagah in zbranih desetih točkah so tako na visokem, drugem mestu med šestnajstimi reprezentancami, zaostajajo le za Italijani, ki so dosegli točko več. So pa Slovenci poleg tega dosegli še en izjemen uspeh. Po zmagah nad Kanado, Nizozemsko, Francijo in Poljsko so se po številu zbranih točk povzpeli na visoko, peto mesto na svetovni odbojkarski lestvici, kar je najvišje doslej.



Ekipni uspeh ne bi bil možen brez izjemnih posameznikov. Podajalec Gregor Ropret je po prvem delu turnirja po številu uspešnih podaj na prvem mestu, med napadalci je Tonček Štern pristal na drugem mestu, med najboljšo deseterico se je uvrstil še Klemen Čebulj, ki je v napadalnih akcijah zbral 58 točk, uvrščen je tudi med deseterico najboljših sprejemalcev, ki jo zaokrožuje Jani Kovačič. Tudi med najboljšimi blokerji so med prvo deseterico kar trije naši reprezentanti. Prvi del tekmovanja so slovenski odbojkarji torej opravili z odliko, sledita še dva, ki bosta dala odgovor na to, katere štiri reprezentance se bodo pridružile osmim že uvrščenim na olimpijske igre. Držimo pesti, da bo med njimi slovenska druščina.

s-tribune odbojka reprezentanca giro tadej-pogačar