vestnik

(S TRIBUNE) Kako pa na igrišču vzdrževati medosebno razdaljo?

Miha Šoštarič, 22. 2. 2021
Jure Zauneker
Kdo bo tisti, ki bo prevzemal odgovornost in bdel nad tem ukrepom? A bo mogoče trinajstletniku povedati, da ne sme na igrišču v stik z vrstnikom, s katerim sta na zunanje igrišče oz. v dvorano prišla skupaj?
Šport

Vodilna politična garnitura je konec minulega tedna privabila nasmeh na obraz številnim športnikom. Končno so dočakali sproščanje ukrepov v času epidemije.

Zelena luč, ki jo prižiga slovenska vlada, pomeni vračanje v proces treningov in posledično tudi v tekmovalni proces za večje število športnikov. Članske ekipe bodo v kratkem, če ne bo poslabšanja epidemiološke slike, pričele s tekmovanji, prav tako tudi mladinci v kategoriji do 19 let. Napoveduje se, da bodo na tekmovališča stopili sredi marca. Do takrat imajo dovolj časa, da se dobro pripravijo na zgoščen tekmovalni razpored, ki jih čaka. Vsi živijo oz. živimo v upanju, da se bodo tekmovanja začela in tudi končala, kljub temu da grozijo nova virusna obolenja, ki bi lahko športnike znova oddaljila od treningov in tekem.

murska-sobota, težave-mladih-športnikov
Jure Zauneker
Nošenje zaščitnih mask do vstopa v uradne prostore zunanjega igrišča oz. dvorane in negativni testi vsak teden bodo očitno stalnica.

A ta tekmovanja, ki bi se naj v kratkem nadaljevala, ne bodo običajna. Nošenje zaščitnih mask do vstopa v uradne prostore zunanjega igrišča oz. dvorane in negativni testi vsak teden bodo očitno stalnica. In prav lahko se zgodi, da bodo trenerji šele par ur pred tekmo izvedeli, na katere igralce bodo na prihajajoči tekmi lahko računali. Zato bo marsikatero tekmovanje in razplet na razpredelnici krojil zdravstveni karton posamezne ekipe. Vendar so tisti, ki nam pišejo pravila, poskrbeli za določen nesmisel.

Dovoljuje se namreč tudi vadba preostalim registriranim športnikom ob neumni dikciji, ki govori, da je dovoljena brezkontaktna vadba v skupinah do 10 vadečih ob vzdrževanju medosebne razdalje dveh metrov. Če s preštevanjem do deset prisotnih na igrišču ne bo težav, pa bo verjetno zelo težko vzdrževati medosebno razdaljo. Kdo bo tisti, ki bo prevzemal odgovornost in bdel nad tem ukrepom? A bo mogoče trinajstletniku povedati, da ne sme na igrišču v stik z vrstnikom, s katerim sta na zunanje igrišče oz. v dvorano prišla skupaj?

In vse te predpise sprejemajo in pišejo tisti, ki bi nam morali biti za vzgled, a to niso. Brezpredmetno je verjetno ponavljati zgodbo ministra Počivalška sredi Ljutomersko-Ormoških goric. Že podatek, da je bila v znanem gostišču celotna nogometna enajsterica, vsaj po številu avtomobilov, pove dovolj. Če so že nosili zaščitne maske, verjetno razdalje niso upoštevali, prav tako niso imeli opravljenih testov. In tako je tudi s tistimi, ki dnevno hodijo v hram demokracije in nam krojijo usodo.

Jure Zauneker
Vendar so tisti, ki nam pišejo pravila, poskrbeli za določen nesmisel.
s-tribune razmislek šport sproščanje