vestnik

(S TRIBUNE) Sto let

Vestnik.si, 14. 3. 2023
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Šport

Če bi privržence najbolj priljubljenega prekmurskega kluba vprašali, katera pomembna obletnica bo naslednje leto, bi jih verjetno velika večina kot iz topa izstrelila: »Sto let obstoja Nogometnega kluba Mura.«

Odgovor bi bil pravilen in tega jubileja se že veseli vsak navijač črno-belih, ampak leta 2024 bo v naši pokrajini še en velik jubilej.
To bo stoletnica igranja namiznega tenisa v Murski Soboti. Zdi se skoraj neverjetno, ampak je res, da ima ta šport pri nas že tako dolgo tradicijo. In kljub temu mu je v slovenskih – pa tudi pomurskih – medijih razen v nekaj izjemah še vedno namenjeno nerazumljivo malo prostora. 


Že v Pomurju imamo desetletja ekipe v prvi državni ligi, pa naj gre za Kemo iz Puconec ali Soboto iz Murske Sobote, včasih pa sta v isti sezoni oba kluba med elito. To se bo zgodilo tudi v naslednji, saj si je Namiznoteniški klub Sobota že zagotovil napredovanje iz druge v prvo ligo, tako da bo ob pravem času, ob že omenjenem jubileju, na pravem mestu. Kema pa tako ali tako v zadnjih letih vedno konkurira za najvišja mesta. V prejšnji sezoni so na primer tako člani kot članice zasedli drugo mesto, kar so v klubu ocenili kot največji dosežek dotlej.    
Če pogledamo malo širše, lahko vidimo, da se vsa Slovenija ponaša z izvrstnimi rezultati namiznoteniških igralcev. Darko Jorgić je konec februarja še enkrat potrdil, da sodi v vrh evropskega in tudi svetovnega namiznega tenisa. Že drugič zapored je zmagal na turnirju Top 16 v Montreuxu v Švici, ki velja za najprestižnejši turnir na svetu. Kaj takšnega je doslej uspelo samo legendam, kot so Timo Boll in Jan-Ove Waldner (zmagala dvakrat po dve sezoni zapored, drugače pa skupaj sedemkrat), Dimitrij Ovčarov (tri leta zapored in skupaj petkrat) in Vladimir Samsonov (dve leti zapored in skupaj štirikrat). Od leta 1971, ko se igra ta turnir, še nobenemu drugemu razen omenjenim ni uspelo zmagati dvakrat zapored. Po Antunu Stipančiću leta 1972 in Dragutinu Šurbku leta 1976 in 1979 pa vse do lani tudi nikomur z območja nekdanje Jugoslavije ni uspelo slaviti na tem turnirju.


In pri tem namizni tenis ni kak obrobni šport. Je edini, ki ima zveze v vseh 226 državah sveta. Rekreativno ga igra 250 milijonov ljudi, okrog 150 milijonov pa je registriranih igralk in igralcev. Jorgić je trenutno deveti najboljši igralec na svetu, takoj po olimpijskih igrah v Tokiu pa je bil že tudi na šestem mestu.    

s-tribune namizni-tenis