vestnik

(S TRIBUNE) Mariborski navijači s prstom kažejo na Mertika in sistem VAR

Miha Šoštarič, 20. 5. 2023
Posnetek zaslona
Ko VAR določi razplet tekme, se znova pojavi vprašanje, ali je bila uvedba tega sistema sploh potrebna za nogomet.
Šport

Polemike okrog odločitev na podlagi sistema VAR bodo vedno obstajale.

Navijači Maribora se nikakor ne morejo sprijazniti z razpletom finala nogometnega pokala. S prstom kažejo na prekmurskega delivca pravice Bojana Mertika in sistem VAR (po angleško Video assistant referee) oziroma videosodnika. Prepričani so, da so bili mariborski nogometaši oškodovani in so zaradi sodniške odločitve ostali brez lovorike. (Ne)upravičeno so se spravili na odranskega sodnika, ki se verjetno še lep čas ne bo mogel sprehoditi po ulicah štajerske prestolnice, ampak se bo za večje nakupe raje odpravil v Avstrijo ali na Madžarsko.

Tudi nekaj dni po finalu se še ni polegla razprava o tem, ali je Mertik ravnal prav, ko je v izdihljajih podaljška piskal kazenski udarec, s katerim si je Olimpija zagotovila dvojno krono. Kolegi sodniki so jasni: Prekršek za enajstmetrovko je bil! Mariborski igralci in vodstvo kluba ter Viole bentijo nad Mertikom, ki je po posredovanju sistema VAR »moral« pokazati na belo točko. Zaradi odločitve Mateja Juga z ekipo, ki je glavnega sodnika opozoril na prekršek v kazenskem prostoru Maribora, sedaj posledice nosi prekmurski sodnik, ki brez posredovanja kolegov kazenskega udarca ne bi dosodil. Že res, da mu pravila omogočajo, da bi vztrajal pri svoji odločitvi, a se je odločil drugače. In si nakopal gnev ljubiteljev vijoličaste barve.

Ko VAR določi razplet tekme, se znova pojavi vprašanje, ali je bila uvedba tega sistema sploh potrebna za nogomet. V sezoni 2012/13 so to pogruntavščino začeli uporabljati Nizozemci in prepričali odločevalce v svetovni nogometni organizaciji, da so jim sledili. Še so živi spomini na leto 2018, ko so tehnologijo v celoti uporabljali na svetovnem prvenstvu v Rusiji in je bilo štirinajst sodniških odločitev spremenjenih zaradi posredovanja sistema. Hrvati se še danes hudujejo zaradi pozneje dosojenega kazenskega udarca v finalu prvenstva.

Polemike okrog odločitev na podlagi sistema VAR bodo vedno obstajale. Če bo sodniška odločitev spremenjena v prid vaše priljubljene ekipe, boste zadovoljni, v nasprotnem primeru pač ne. A tako je tudi v ligah, kjer sistema VAR ni. Če se je sodnik, pravilno ali pa ne, odločil v prid vaše ekipe, negodovanja ni. Glede na hitrost in tehnično dovršen nogomet, ki ga spremljamo, je sistem VAR žal nujen. Pa naj je to po volji navijačev ali ne. Se strinjate?

s-tribune var sojenje nogomet sodnik bojan-mertik