vestnik

(S TRIBUNE) xG

Andrej Bedek, 10. 12. 2022
Profimedia
Statistika v športu skuša razložiti, pravi Jerič, zakaj se je nekaj končalo tako, kot se je.
Šport

Na koncu šteje izid, ki ga v nogometu dajo goli.

Podkast Žoga je okrogla na Valu 202 je zame najboljša slovenska oddaja o svetovnem prvenstvu v nogometu. V enem je bil gost tudi Slavko Jerič, osrednji slovenski športni statistik. Govoril je o kratici  xG – expected goals oziroma pričakovani goli. Gre za matematični model, ki ocenjuje, kako kakovosten je bil nogometašev strel in kakšna je verjetnost, da ta strel konča kot zadetek. Če ima strel vrednost xG 0,2, pomeni, da bosta iz desetih istih strelov padla dva gola, torej je verjetnost zadetka 20-odstotna. 

Statistika v športu skuša razložiti, pravi Jerič, zakaj se je nekaj končalo tako, kot se je. Pri tem je ponazoril, da je imel strel Milenka Ačimovića s sredine igrišča na tekmi z Ukrajinci verjetnost 0,01, da konča v golu. Da bo strel z enajstih metrov končal v nasprotnikovi mreži, pa je vrednost xG med 0,70 in 0,80. V 26 odstotkih najstrožjih kazni vratarji strel ubranijo ali žoga zadene okvir vrat ali strelci zgrešijo cilj. Skoraj vsaka osma enajstmetrovka je torej zadetek. Za primerjavo: Lionel Messi je do četrtfinala prvenstva v Katarju za reprezentanco Argentine od 23 enajstmetrovk za vratarjev hrbet žogo spravil 18-krat. Vrednost xG Messijevih enajstmetrovk je 0,78.

Messi
Profimedia

Dejavniki za izračun xG so razdalja od gola, kot strela, način sprejema žoge, ali gre za akcijo ena na ena, kakšna je bila podaja, strel iz igre ali prekinitve, strel po preigravanju ter predhodno ubranjena žoga. Pri xG gre za shranjene statistične podatke za vsak strel pod določenim kotom, razdaljo od gola, položaj strelca in vratarja, upošteva se odboj žoge pred strelom in podobno. Vrednost strela Avstralca Garanga Kuola iz obrata v izdihljajih tekme z Argentino za morebitni neodločen izid je bila tako 0,38.

Romelu Lukaku, ki je na tekmi s Hrvati vstopil v igro v drugem polčasu, je imel statistično napovedano dva gola (njegova xG vrednost je bila 2). Maroko je imel na treh srečanjih v skupini prav tolikšno vrednost xG. A na koncu šteje izid, ki ga v nogometu dajo goli. Lukaku ni zadel proti južnim sosedom, medtem ko so igralci Maroka v skupini 4-krat zadeli mrežo nasprotnikov. Na vrhu seznama reprezentanc po številu pričakovanih golov je bila na prvenstvu Nemčija. (Ne)pričakovano se ni uvrstila v izločilne boje.

s-tribune mnenje sp-v-nogometu