vestnik

(S tribune) Zadovoljni poraženci

Tomo Köleš, 19. 11. 2021
Aleš Cipot
Tottenham : Mura
Šport

Čez manj kot teden se bodo nogometaši Mure v Ljudskem vrtu v Mariboru pomerili s Tottenhamom. Šlo bo za predzadnji krog evropske konferenčne lige, v kateri je soboško moštvo še brez točke, čeprav je bilo precej blizu vsaj ene na zadnjih dveh srečanjih z Rennesom. Naj se zato še enkrat vrnemo k prvi tekmi s Francozi.

Mura jo je v štajerski prestolnici izgubila z 1 : 2, je pa do takrat v konferenčni ligi pokazala svojo najboljšo igro. Ob tem pa velja poudariti nekaj drugega. Gost studia Kanala A, ki je prenašal dvoboj, je bil Primož Gliha, nekdanji slovenski reprezentant, igralec Olimpije, Mure in Gorice, ki se je v zgodovino slovenskega nogometa zapisal kot trikratni strelec za našo reprezentanco na kvalifikacijski tekmi s Hrvaško v Splitu, s čimer je Sloveniji na presenečenje vseh priskrbel remi, potem ko je kot popoln »avtsajder« izgubljala že z 2 : 0 in 3 : 1. Gliha je s tem postal legenda, saj mu je podvig uspel na obračunu z moštvom, za katero so takrat igrali med drugimi Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Slaven Bilić in Alen Bokšić. Gliha je ravno v tistem času že drugo sezono nastopal za klub Niort v francoski drugi ligi in zanj na 56 tekmah zabil skupno 15 golov, zato francoski nogomet kar dobro pozna. Zelo dobro pa pozna tudi Muro, saj je kot njen član v sezoni 1993/94 dosegel 15 zadetkov, in to na samo 24 srečanjih. Kar je učinek, ki bi ga črno-beli letos krvavo potrebovali. 

primoz gliha
Grega Wernig
Primož Gliha

Veliko gledalcev je po tekmi med Muro in Rennesom menilo, da je bil Gliha najboljši gost v studiu ob prenosih nogometnih tekem doslej. Bil je drugačen od drugih. Govoril je brez olepševanja in floskul, odkrito in objektivno, gledalcem pa je razkril kar nekaj stvari z igrišča, ki se dogajajo v boju med nogometaši. »Tekma je kot vojna, zato se v njej delijo udarci in vlečejo umazane poteze, če je to potrebno. Kdor tega ne sprejme, ne bo mogel igrati na najvišji ravni,« je med drugim dejal. In po dvoboju povedal zelo pomembno misel: »Če boste po porazu šli na pivo in si čestitali, kako ste dobro igrali s favoritom, čeprav ste izgubili, ne boste nikoli napredovali.« Na koncu je zmagovalec tisti, ki ima močnejši »ubijalski« nagon, tisti, ki si zmage bolj želi, je še poudaril. 

rennes, mura, trening
Aleš Cipot
NŠ Mura

To je misel, ki bi si jo morali nogometaši Mure še najbolj zapomniti pred obračunom z ošabnimi Angleži, saj bo morda pomagala, da igrišča ne bodo še enkrat zapuščali kot zadovoljni poraženci, ampak kot premeteni »kradljivci« točk(e).

s-tribune zadovoljni-poraženci