vestnik

(S TRIBUNE) Zatreti v kali

Damjana Nemeš, 29. 2. 2024
Aleš Cipot
Razlika med navijači in huligani je ogromna.
Šport

Razlika med navijači in huligani je ogromna.

Od navijaškega incidenta v Fazaneriji do odločitve disciplinskega sodnika Nogometne zveze Slovenije je minilo osem dni. Kot je v javnosti završalo tisto nedeljo v Murski Soboti, ko je odjeknilo eksplozivno sredstvo, je završalo tudi ta ponedeljek, ko je postalo jasno, kakšna kazen čaka mariborski nogometni klub – poraz, visoka denarna kazen in štiri domače tekme pred praznimi tribunami. Zoper izrečen sklep je v roku treh dni od prejema zapisnika obravnave disciplinskega sodnika možna pritožba, to bodo v štajerski prestolnici izkoristili. Kot so namreč po objavi sklepa zapisali na klubski spletni strani, se lahko kazen začne izvrševati šele, ko bo sklep dokončen.

Še več, »v soboto smo v Ljudskem vrtu,« pravijo. Maribor se bo namreč takrat pomeril z Domžalami, na tekmi pa napovedujejo poln stadion. Že res, da jim omenjena možnost pritožbe to trenutno še omogoča, vendar se postavlja drugo vprašanje – kaj s takšnimi pozivi sporočajo. Resda ne moremo s prstom pokazati na klub in igralce ter trditi, da so oni odgovorni za popolnoma nedopustno in objestno dejanje posameznika v Murski Soboti, vendar bi moral biti ravno sedaj klub tisti, ki bi skušal na vsak način umiriti razgrete strasti. Sedaj se zdi, kot da se kratko malo požvižgajo na izrečeno kazen in, kot bi rekli naši južni sosedje, »iz inata« pozivajo navijače k čim večjemu obisku. Težko je namreč pričakovati, da bo sobotna tekma po vsem, ko so glave vpletenih akterjev še vroče, minila brez provokacij.

Seveda ne moremo metati vseh v isti koš ter enačiti navijačev s huligani. Razlika je namreč ogromna. Medtem ko je prvim res mar za klub in njegove uspehe, se za druge zdi, da jim je mar le, koliko škode bodo povzročili. Tudi svojemu klubu, ki nato plačuje za njihova dejanja. Dejstvo je, da je treba s prstom pokazati na takšne ljudi in jih javno izpostaviti. Tako kot to počnejo v tujini. Z rigoroznimi kaznimi je treba zaustaviti vse, ki z navijanjem in športnimi vrednotami nimajo nič, hkrati pa z nasilnimi dejanji spodkopavajo ves trud in delo, ki ga drugi vlagajo. Vseskozi poudarjamo, da šport združuje narod. Posebej se s tem lahko poistovetimo v Sloveniji. Verjetno si zato nihče ne želi, da bi začeli naši športni stadioni zaradi strahu pred huliganstvom samevati. Do perečega problema moramo imeti kot družba ničelno toleranco in ga zatreti v kali.

s-tribune mnenje navijači huliganstvo incident fazanerija