vestnik

(S TRIBUNE) Zgodovina se ne ponavlja

Vestnik.si, 28. 6. 2024
Martin Metelko
Slavje po koncu tekme.
Šport

Slovenija in Kek sta prišla do napredovanja in zgodovinskega uspeha z manj osvojenimi točkami (3) kot na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki (4). Čeprav je takšen sistem precej vprašljiv glede same tekmovalnosti, pa se Slovenci vsaj za zdaj nad njim ne bomo pritoževali.

Športna usoda se je zanimivo poigrala s trenersko potjo slovenskega nogometnega selektorja Matjaža Keka, zdaj ga že lahko razglasimo za najuspešnejšega na tem položaju v zgodovini samostojne Slovenije.


Našo izbrano vrsto je dvakrat popeljal na veliko mednarodno tekmovanje, leta 2010 na svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki in letos na evropsko prvenstvo v Nemčiji, in na obeh so se njegovi varovanci za napredovanje iz skupinskega dela na odločilni tekmi morali pomeriti z Angleži. Obakrat je tudi odlično začel tekmovanje, saj je bila slovenska reprezentanca po prvem dvoboju in prvem polčasu druge tekme v skupinskem delu že na pragu uvrstitve v osmino finala.
Na jugu afriške celine je Slovenija najprej ugnala Alžirijo z 1 : 0, po prvem delu srečanja z ZDA pa je vodila že z 2 : 0. A Kek je takrat v drugem polčasu ubral napačno taktiko in omogočil Američanom, da so izenačili in na koncu dosegli še tretji zadetek, ki pa ga je sodnik razveljavil samo iz njemu znanega razloga. Če bi Slovenija tisto tekmo dobila, bi bila prva reprezentanca na prvenstvu, ki je napredovala v izločilne boje, a je bilo po remiju mnogim jasno, da je najverjetneje zapravila zgodovinsko priložnost. Na tretji tekmi jo je namreč čakala Anglija, ki je morala nujno zmagati, njeni nogometaši pa so bili pod ogromnim pritiskom javnosti, ki bi jih prav gotovo linčala, če ne bi premagali Slovenije. Kljub temu da niso blesteli, so Angleži res ugnali Slovence z 1 : 0, ki so imeli še to smolo, da se je izid na tekmi med ZDA in Alžirijo tik pred koncem spreobrnil v njihovo škodo. Slovenija je tako izpadla že v skupinskem delu.

kek
Martin Metelko
Matjaž Kek

Letos se je razpletlo drugače, to pa predvsem zaradi razširitve tekmovalnega sistema evropskega prvenstva in pravila, da v osmino finala napredujejo tudi štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance iz šestih skupin. Tudi v Nemčiji je Slovenija po dvoboju z Dansko in prvem polčasu s Srbijo že imela v žepu vozovnico za napredovanje, a jo je zaradi tragično prejetega gola v zadnji sekundi predčasno preluknjala. Vendar pa tokrat zaradi novega tekmovalnega sistema ne Angliji ne Sloveniji na tretji tekmi ni bilo treba zmagati, zato ni presenetljivo, da se je ta končala z remijem. In tako smo prišli do zanimivega paradoksa, da sta Slovenija in Kek prišla do napredovanja in zgodovinskega uspeha z manj osvojenimi točkami (3) kot na SP v Južni Afriki (4). Čeprav je takšen sistem precej vprašljiv glede same tekmovalnosti, pa se Slovenci vsaj za zdaj nad njim ne bomo pritoževali.

s-tribune premislek