vestnik

(S TRIBUNE) Zmagala je humanost

Damjana Nemeš, 18. 6. 2021
Profimedia
Christian Eriksen
Šport

Nič čudnega, da so v Italiji že sprožili pobudo, da bi danski centralni branilec postal kapetan tudi v milanskem klubu, katerega član je. Prav tako niso presenetljivi zapisi na svetovnem spletu, češ naj si starši ne želijo, da bi njihov otrok postal nov Messi ali Ronaldo, temveč naj si želijo, da postane predvsem človek, kot je Simon Kjaer.

Pred dnevi se je začelo evropsko prvenstvo v nogometu, ki je po svoje prav posebno. Zaradi epidemije koronavirusa se je začelo z enoletno zamudo, nogometni dvoboji pa potekajo v kar enajstih državah. Posebna je bila tudi otvoritvena slovesnost na olimpijskem stadionu v Rimu, ki je bila kljub nekaterim omejitvam veličastna. Takšna, kot se za vsak začetek tovrstnih turnirjev spodobi. Pred prvim sodniškim žvižgom na prvi tekmi je nogometnim navdušencem nasmeh na obraz izvabil predvsem majhen električni avtomobil, ki je na sredino igrišča pripeljal uradno žogo Eura 2020. Ko smo se o tem pogovarjali s sodelavci, smo se strinjali, da je bil zmagovalec znan že pred tekmo – ravno omenjeni avtomobil, ki je poskrbel za simpatičen uvod.

S prisebnim in odločnim ravnanjem je prijatelju rešil življenje ter tako pokazal neverjetno humanost.

Le dan pozneje bi lahko za zmagovalca celotnega prvenstva razglasili kapetana danske reprezentance Simona Kjaera. Na tekmi med Dansko in Finsko je prvi priskočil na pomoč soigralcu iz reprezentance Christianu Eriksenu, ki se je zgrudil na igrišču. S postavitvijo v položaj nezavestnega je preprečil, da bi pogoltnil jezik in se zadušil, do prihoda zdravnikov pa ga je tudi oživljal. Ob dogajanju na igrišču, ki je pretreslo ves športni svet, je kapetan s soigralci postavil živi zid okrog Eriksena in zdravniške ekipe ter tako poskrbel za nekaj zasebnosti, ni pa okleval niti pri tolaženju Eriksenove družine, čeprav je bil tudi sam v šoku ob prijateljevi nesreči.

Po pretresljivem dogodku je domala ves nogometni svet nesrečnemu nogometašu sporočal dobre misli in želje po okrevanju, ta pa se je že tudi oglasil iz bolnišnice, kjer se zdravi, in sporočil, da je glede na okoliščine v redu. Javnost pa ni pozabila niti na kapetana Kjaera, predvsem njegovi reprezentančni in klubski soigralci so nanj zelo ponosni. S prisebnim in odločnim ravnanjem je prijatelju rešil življenje ter tako pokazal neverjetno človečnost. Nič čudnega, da so v Italiji že sprožili pobudo, da bi danski centralni branilec postal kapetan tudi v milanskem klubu, katerega član je. Prav tako niso presenetljivi zapisi na svetovnem spletu, češ naj si starši ne želijo, da bi njihov otrok postal nov Messi ali Ronaldo, temveč naj si želijo, da postane predvsem človek, kot je Simon Kjaer.

s-tribune nogomet evropsko-prvenstvo