vestnik

S TRIBUNE: (ANTI)JUNAK ĐOKOVIĆ

Vestnik.si, 21. 4. 2023
Bobo
Đoković je zaradi vztrajanja, da se ne bo cepil proti covidu-19, letos že izpustil turnirja v Indian Wellsu in Miamiju.
Šport

Organizatorji največjih turnirjev ob upokojitvi Rogerja Federerja in »večno« poškodovanem Rafaelu Nadalu namreč razen Đokovića nimajo več nobene druge teniške legende, ki bi množično pritegnila gledalce.

Potem ko smo tudi v Murski Soboti po več desetletjih spet imeli profesionalni teniški turnir, v Kopru pa se je minuli konec tedna končal finale kvalifikacij pokala Billie Jean King, neuradnega svetovnega ekipnega prvenstva v tenisu, se oči ljubiteljev te igre znova vse bolj obračajo proti mednarodnim teniškim prizoriščem. 11. maja naj bi ameriški predsednik Joe Biden dokončno preklical izredne razmere in ukrepe na področju javnega zdravja v ZDA, s čimer bi se covid-19 tudi tam obravnaval kot vsak virus gripe, proti kateremu se lahko ljudje vsako leto prostovoljno cepijo.

To bi pomenilo, da bi se lahko tudi Novak Đoković avgusta udeležil odprtega prvenstva ZDA (US Open), enega od štirih največjih turnirjev na svetu, še prej pa drugih turnirjev na ameriških tleh. Đoković je zaradi vztrajanja, da se ne bo cepil proti covidu-19, letos že izpustil turnirja v Indian Wellsu in Miamiju, kar je za mnoge vzrok, da je pred tednom dni nepričakovano izgubil že v osmini finala turnirja v Monte Carlu, ko ga je premagal Italijan Lorenzo Musetti. Videti je bilo, da še ni dovolj fizično pripravljen, malce več o njegovi formi pa bo jasno ta teden, ko nastopa na turnirju Banjaluka Open. Đoković je delno poškodovan nastopil tudi januarja letos na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu, a kljub temu zmagal.



Vsi se spomnimo peripetij ob njegovem lanskem prihodu v Avstralijo in sramotnega odnosa avstralske vlade pod vodstvom takratnega premierja Scotta Morrisona do ene največjih svetovnih športnih legend, ki si tega ni zaslužila ne glede na to, kaj je storila narobe. Vendar takrat stvari niso bile samo črno-bele, kot jih je enostransko prikazovala velika večina svetovnih medijev. Morrisonu je pred volitvami padala priljubljenost, saj je bil v zasebnem življenju vpleten v zunajzakonsko afero, zato je pred javnostjo želel nastopati odločno in strogo. Vse skupaj mu kasneje ni nič pomagalo, saj je maja moral odstopiti, po njegovem odstopu pa je nastal še en škandal, ko je preiskava pokazala, da si je med svojim vladanjem skrivaj prisvojil še nekaj ministrskih položajev. Sami lahko presodite, kdo je bil potem večji »zločinec«, Đoković ali Morrison.


Srba so takrat izgnali iz Avstralije in mu za tri leta prepovedali ponoven vstop, vendar je bilo vsem jasno, da ta smešna prepoved tako dolgo ne bo veljala. Organizatorji največjih turnirjev ob upokojitvi Rogerja Federerja in »večno« poškodovanem Rafaelu Nadalu namreč razen Đokovića nimajo več nobene druge teniške legende, ki bi množično pritegnila gledalce. To je bistvo in tega se zavedajo tudi v ZDA.  

s-tribune đoković novak-đoković tenis