vestnik

Šimundža in Kous: "Moramo biti zelo konkretni v napadu"

Vestnik.si, 24. 8. 2021
Aleš Cipot
Medijski termin Mure
Šport

Pred povratnim evropskim srečanjem s Sturmom v Gradcu sta na novinarska vprašanja v Fazaneriji odgovarjala igralec Žiga Kous in trener Ante Šimundža.

Kako potekajo priprave?


Ž. K.: "Priprave potekajo normalno, enako kot za vsako tekmo. Komaj čakamo, da bomo zaigrali v Gradcu in vsi skupaj se že veselimo tega dvoboja."
Koliko vam je še žal za tiste neizkoriščene priložnosti s prve tekme, da bi bilo pred povratno izhodišče boljše?
Ž. K.: "Lahko nam je žal, saj smo si godljo sami zakuhali. Ampak ta prvi dvoboj moramo pozabiti, v četrtek je že povratno srečanje. Gremo na zmago in upamo, da nam bo uspelo." 
Kako najti pot do zmage? Na kaj je treba biti najbolj pozoren?
Ž. K.: "Pot do zmage bo v tem, da zmanjšamo naše napake na najmanjšo možno mero oziroma da jih sploh nimamo. Priložnosti, ki jih bomo imeli, pa moramo nujno izkoristiti."
Kako izničiti dobre stvari, ki jih je Sturm pokazal na prvi tekmi?
Ž. K.: "Moramo biti še naprej kompaktni in agresivni v obrambi ter popolnoma zbrani. Vsi goli, ki smo jih dobili v Fazaneriji, so bili posledica naših napak. Če tega v Gradcu več ne dovolimo, bo po mojem mnenju dober izid zagotovljen." 
Kakšen je načrt za začetek srečanja? Boste takoj krenili v napad?
Ž. K.: "To pa morate vprašati našega trenerja." 
Kakšno pa je stanje v slačilnici in kako je prva zmaga v prvenstvu vplivala na samozavest ekipe?
Ž. K.: "Vsekakor je bila ta prva zmaga v prvenstvu zelo dobrodošla. Skupaj smo premagali čvrsto ekipo Celja. To zmago smo nujno rabili, saj smo igrali res dobro in mislim, da smo zasluženo slavili."

Tokrat se vam obeta podpora navijačev tudi na gostovanju?


Ž. K.: "Ta bo zelo dobrodošla. Vemo, kaj nam pomenijo naši navijači, oni so naš dvanajsti igralec. Upam, da bodo čim bolj glasni."

mura, medijski-termin
Aleš Cipot
Medijski termin Mure

Kako se lotiti Sturma?


A. Š.: "Popolnoma jasno je, kako je treba delovati v evropskem tekmovanju in na kakšnem fizičnem in psihičnem nivoju moraš biti. Te stvari ne bomo spremenili. Skušali se bomo prilagoditi trenutnemu stanju, v katerem smo zaradi poškodb, in biti na najvišji možni ravni." 
Je še vedno kaj obžalovanja za neizkoriščene priložnosti v zadnjih dvajsetih minutah prve tekme, ko se je tudi videlo, kako se da igrati s Sturmom?
A. Š.: "Vedno si želimo zadeti. Dejstvo je, da smo si ustvarili ogromno priložnosti, predvsem v zadnjem delu srečanja, a žal nismo zadeli. Za nas je težko držati takšen nivo vseh 90 minut. A tokrat bo nujno, da bomo zelo konkretni v priložnostih, ki jih bomo dobili, ter čvrsti in stabilni v trenutkih, ko bo Sturm prihajal pred naša vrata." 
Kakšno je zdravstveno stanje v ekipi?
A. Š.: "Imamo še dva dni do tekme, tako da bomo še videli, kako bo. Gotovo je, da še nekaj časa ne bo nared Luka Bobičanec, čeprav zdravniška služba dela vse, da bi se čim prej vrnil. Po drugi strani pa bomo videli, kako bo z Nikom Lorbkom in Alenom Kozarjem." 
Koliko nervoze v domačih vrstah bi povzročil morebiten hiter gol Mure?
A. Š.: "Ni toliko pomembno, kdaj ga damo. Dejstvo je, da moramo dati dva zadetka, če želimo priti v enakovreden položaj. Treba je iti počasi, doseči enega po enega, ne moremo dati drugega gola pred prvim. Moramo najprej poskrbeti za to, da bomo čim boljši in čim bolj tekmovalni z nasprotnikom. Tekmo moramo graditi počasi, sama strategija pa se bo odločila glede na to, kakšna bo postava."

Navijači bodo dvanajsti mož ob igrišču.

A. Š.: "Hvala bogu. Upam, da se bodo udeležili tekme v čim večjem številu. Poznam stadion in vem, da je lahko na njem zelo vroče vzdušje, če se to želi. Tako da pričakujem pravi nogometni dvoboj tudi v navijaškem smislu." 

medijski-termin-mure žiga-kous ante-šimundža sturm mura