vestnik

Šimundža: "Delitev točk je najbolj realna"

Tomo Köleš, 4. 8. 2019
Aleš Cipot
Šport

Svoje mnenje o slovenskem severovzhodnem derbiju sta po srečanju podala trener Mure Ante Šimundža in strateg Maribora Darko Milanič. 

Milanič: "Glede na dejstvo, da nam je nasproti stalo zelo dobro moštvo, zelo organizirano in da smo bili na vročem terenu, ki pa je bil tokrat nenavadno slab zaradi dežja, moram biti s predstavo svojih fantov zadovoljen. Nezadovoljen sem s tistim delom, v katerem smo prejeli zadetek in kmalu zatem izgubili glavo. Nasprotniku smo v prvem polčasu pustili preveč prometa po naši levi strani, tu smo bili slabi. Drugače pa smo začeli tekmo dobro. V prvem polčasu se je dalo bistveno manj igrati kot v drugem. Takrat pa smo bili dobri. Imeli smo ne samo nadzor, ampak tudi več od vsega. Po petnajstih minutah v drugem delu smo z dvemi menjavami dobili bistveno več energije v napadu. Tako da sem zadovoljen s tem, da so fantje res izgarali to tekmo in si zato zaslužijo čestitke, škoda pa, da nam določene prevlade v drugem polčasu ni uspelo pretvorii v zmago."


Šimundža: "Glede samega poteka tekme mislim, da je neodločen izid najbolj realen. Kar se tiče nas, menim, da smo bili v prvem polčasu izjemni, izredni. V zadevah, o katerih smo se dogovorili pred tekmo, smo se na težko igrišče bolje prilagodili od nasprotnika. Imeli smo neke priložnosti in polpriložnosti, in če bi iz teh zadeli še drugič, bi bilo neprimerno težje nasprotniku v drugem polčasu. Maribor se je v drugem delu prilagodil na igrišče, naredil par menjav in dobil prevlado ter zadel. Mi smo tu pogrešali predvsem globino, ki je z zamenjavami nismo dobili tako, kot smo si želeli. S tem Mariboru nismo otežili delo, zato je točka za vsako moštvo po mojem mnenju najbolj realna."

cb0a7fd603febe2a01cdb04c674dd4b6
Aleš Cipot
Darko Milanič: "Glede na dejstvo, da nam je nasproti stalo zelo dobro in organizirano moštvo, moram biti s predstavo svojih fantov zadovoljen."


Kako ocenjujete vratarja Kenana Pirića in njegove reakcije na dolge podaje pred njegova vrata? Tako kot že celo sezono tudi tokrat ni bil najbolj prepričljiv v tej prvini.
Milanič: "Tako je. Mislim, da bo analiza tekme pokazala, da bi pri zadetku on moral dobiti to žogo pred Marošo. Drugače pa je Kenan naredil polno dobrih stvari. Kakšno stvar bo potrebno tudi popraviti, to je logično. Fant ima še veliko dela in let pred sabo. Vidim ga tu pri nas. Nobenega problema ne vidim v tem, da mu kdo pove kakšno kritiko. S trenerjem vratarjev bosta to zadevo analizirala in on to ve. Se pa zgodi tudi takšna stvar, to je jasno."

Ker ni bil kritičen samo zadetek, ampak tudi tisti prečnik po dolgi visoki žogi Bobičanca.
Milanič: "To je bila blazno težka žoga. To sem sam videl takoj. Zelo težka žoga, ki je zelo dolgo v zraku. Če gledaš samo tako, se ti zdi bistveno lažja, kot pa je v resnici. Zelo težka žoga. Se strinjaš z mano, Ante?
Šimundža: "Popolnoma. Ko je bila v zraku, sem takoj rekel: ta bo pa borbena."
Milanič: "Borbena. Tudi jaz. In ko se je vse srečno razpletlo za nas, sem si kar oddahnil."

Stanje na lestvici je zelo tesno. V tem krogu so bili že trije remiji, nihče bistveno ne izstopa, Maribor in Domžale pa sta bolj pri dnu.
Šimundža: "Prvenstvo je še zelo mlado. Če bi se Maribor, Olimpija in Domžale že po treh ali štirih krogih odlepili, bi bil to alarm za slovenski nogomet. Iz preprostega razloga, ker bi to pomenilo, da mi drugi nič ne delamo. Sam želim biti s svojo ekipo čim višje. Postavili smo si neke cilje. Normalno je, da opazujemo in spremljamo, kako se bo vse skupaj razpletlo pri naših nasprotnikih. Verjetno se bo zadeva do konca jesenskega dela kar zapletala, je pa res, da je za vse nas ostale tekmece sedaj še nekoliko lažje, saj je Maribor še vedno v evropskem tekmovanju in to lahko kar malce vpliva na določen razpored. Ni pa nujno. Ampak sam razvoj dogodkov v ligi je v marsičem odvisen od tega."

Kako ste videli svojo novo okrepitev, Fejsala Mulića, vključno tudi s treningi?
Šimundža: "Čisto enostavno. Jaz bi tu omenil kar vse štiri novince: Mulića, Brkića, Bubjarja in Karamarka. Prav gotovo se igralci v obrambnih vlogah lažje prilagodijo kot pa tisti v napadalnih vrstah. Mi takšnega pritiska na igralce, kot ga ima Maribor, nimamo, si pa želimo, da se čim prej prilagodijo. Zelo pomembno je, da so to igralci, ki se bodo še razvili. Kako in v kaj se bodo razvili, bi bilo po eni tekmi še nepošteno do Mulića in mene samega, da bi ga že dokončno ocenil. Vsi imajo potencial in to so vsi igralci, ki smo jih pripeljali z namenom, saj smo jih potrebovali za položaje, na katerih igrajo. Z vsakim treningom in tekmo bodo vedno bližje prepoznavanju mentalitete naše ekipe in svojih soigralcev. Verjamem, da se bomo do konca jesenskega dela spoznavali, včasih bolje, drugič malo slabše, ampak tu so zato tudi domači igralci, da jim pomagajo. Vsi skupaj želimo tvoriti neko sredino, ki bo v drugem delu sezone prinesla tiste željene rezultate."


V tej luči spoznavanja je bilo torej pomembno, da ste bili dva tedna brez tekme?
Šimundža: "Prav gotovo. Nam je bil cilj, da v teh dveh tednih osvežimo ekipo. Kajti potovanje v Izrael je bila prava kalvarija. To pač tako je. Nismo klub na finančnem nivoju Maribora, zato smo v treh dneh potovali 24 ur, namreč v Izrael in nazaj. In to je pustilo posledice, od vročin do slabega počutja in tako naprej. Tako da smo sedaj v teh dveh tednih spoznali nove igralce, osvežili ekipo in smo seveda zadovoljni z delom, ki smo ga naredili."

Še komentar o publiki, vzdušju, razprodanem stadionu?
Šimundža: "Za mene je zadeva zelo pomembna, da po vseh pogovorih z drugimi klubi, ki pridejo sem, dobimo zelo pozitiven odziv, in tudi Maribor tukaj ni izjema. Poznam ljudi v Mariboru, v mestu, in vsi so enostavno zadovoljni z nogometnim ambientom, kakršen je v Fazaneriji. Sam bom samo rekel, da smo imeli tokrat evropski ekipi, ki sta igrali v evropskem ambientu. Mislim, da je to odlična reklama za slovenski nogomet. Publika je tu tista, ki daje dodatno energijo eni in drugi ekipi, in s tega stališča je to najpomembneje."
Milanič: "Nimam kaj dodati. Ante je vse zelo lepo povedal." (smeh)

0c65e7e37fd1eb1a3026541f265cb582
Aleš Cipot
V Fazaneriji je znova prevladoval pravi evropski nogometni ambient.

Aleš Cipot
Mura je še v procesu spoznavanja celotne ekipe.
nogomet derbi četrti krog Mura - Maribor novinarska konferenca 1 : 1 Ante Šimundža Darko Milanič