vestnik

Šimundža: "Ne gremo se branit, to bi bila smrtna obsodba"

Tomo Köleš, 9. 7. 2019
Aleš Cipot
Alen Kozar: "V Izrael gremo po čim boljši izid. Doma pa se lahko zgodi marsikaj."
Šport

Pred odhodom v Izrael na prvo srečanje kvalifikacij Lige Evropa z Maccabijem iz Hajfe so pri Muri pripravili novinarsko konferenco s trenerjem Antejem Šimundžo in kapetanom Alenom Kozarjem. 

Prva tekma z Maccabijem bo v četrtek, 11. julija, ob 19. uri na stadionu v Hajfi. Mura bo precej oslabljena na sredini igrišča, saj sta se v zadnjem času poškodovala Nik Lorbek in Nino Kouter, ki bosta morala počivati najmanj tri tedne. A pri črno-belih nikakor ne mislijo zato vreči puške v koruzo.


"Osredotočeni smo samo na četrtkovo tekmo in na nič drugega. Priprave so v končni fazi in so bile popolnoma posvečene temu srečanju," je povedal Kozar. Na to trditev se je navezal tudi Šimundža: "S tekmo v Beltincih smo zaključili pripravljalno obdobje. V tem tednu smo že v tekmovalnem ritmu in glede tega smo zdaj tam, kjer smo želeli biti. Pričakujemo težko tekmo, a smo že nestrpni, da vidimo, kaj je to nogometna Evropa. Tako da se že veselimo tega."

3f2bdec06612b032d9d118434eb1147c
Aleš Cipot
Novinarska konferenca pred odhodom v Izrael: kapetan Alen Kozar, medijski predstavnik NŠ Mura Stanislav Prelec in trener Ante Šimundža.


Kakšno je stanje v ekipi Mure?
"Stanje zdravih igralcev je v redu. Na žalost sta se nam v zadnjem tednu pripetili dve poškodbi, namreč Lorbka in Koutra, nared še ni Ćerimagić, Brkić še ne bo imel pravice nastopa, Žižek pa se tako vrača komaj oktobra. Smo na zadovoljivi ravni. Vsekakor to še ni naš vrhunec, prav gotovo pa bomo skušali biti v četrtek zvečer na najvišjem možnem nivoju. To še ni naš vrhunec iz preprostega razloga, ker sta nas presenetili ti poškodbi Lorbka in Koutra. Dobro, nobena poškodba ni pričakovana, ampak nimamo tako dosti alternativ za ta dva igralca. S tega stališča zato morda nismo še stoodstotni, ampak verjamem, da bomo pravi, ko bo to potrebno. Naj uporabim stari pregovor: kogar ni, brez njega se mora. Verjamem, da bodo igralci, ki bodo dobili priložnost, to tudi maksimalno izkoristili," je povedal trener črno-belih.
Do kakšnih sklepov je prišel strokovni štab po proučevanju igre Maccabija?
"Največkrat igra v sistemu 3-5-2, ki pa ga lahko po potrebi tudi menja. Izgubil je nekaj igralcev, nekaj pa se jih je vrnilo. Ne vemo, kaj se dogaja z Nikito Rukavytsyo, ki je bil v pretekli sezoni najboljši strelec, zdaj ga pa ni bilo niti na pripravah. Ostali igralci so vsi isti iz minule sezone. Ogromno napadajo preko desne strani, radi igrajo na protinapade in so izjemni pri transformaciji iz faze obrambe v fazo napada. Je pa zadeva malce drugačna, ko naletijo na že postavljeno obrambo. Takrat veliko stvari rešujejo na podlagi individualne kvalitete," je pojasnil Šimundža.

f7b993a966415e82555bf90e4a84899a
Aleš Cipot
"Danes so nam na treningu že skušali ponazoriti vzdušje dvajsettisočglave množice, tako da bomo navajeni na to, kaj nas čaka na stadionu v Hajfi," je razkril Kozar.


Na stadionu v Hajfi bo najverjetneje okrog 20 tisoč bučnih gledalcev. Kako se navaditi na takšno vzdušje?
"Danes smo že na treningu skušali ponazoriti takšne razmere, da se čim bolj navadimo" je malce s skrivnostnim nasmeškom razložil Kozar in s tem najverjetneje nakazal, da so nogometaši Mure trenirali ob posnetem hrupu navijačev iz zvočnikov.
S kakšnim izidom bi bil zadovoljen Šimundža?
"S takšnim, ki bi nam dajal realne možnosti na povratni tekmi. Skušali bomo doseči pozitivni izid, Mura pa bo iskala svoje priložnosti na dveh tekmah. To, da bo stadion na povratni tekmi spet dobro napolnjen, je za nas znova privilegij in obveza, kot sem že večkrat povedal. Podpora iz minule sezone je ostala na isti ravni. V Izrael se ne gremo branit, to bi bila smrtna obsodba, ne glede na kvaliteto nasprotnika. Maccabi je velik klub in prav gotovo favorit v tem obračunu. Mi pa smo marsikdaj že bili v deficitu, pa smo vseeno izvlekli zadevo pozitivno za nas. Najpomembneje je, da pridemo s prve tekme nazaj pozitivni na mentalni ravni, in to velja za vse igralce kot za vodstvo kluba. Zavedati se moramo, da igramo proti velikemu nasprotniku, po drugi strani pa se moramo zavedati tudi svojih kvalitet." Tudi kapetan Kozar se je pridružil mnenju svojega trenerja: "V Izrael gremo po čim boljši izid. Doma pa se lahko zgodi marsikaj."


Morda je Murina priložnost tudi v tem, da Maccabi očitno še ni vzel črno-belih kot resne grožnje. Izraelci so namreč doslej odigrali le dve pripravljalni tekmi, in to obakrat s precej premešano postavo. Na bojni nogi so tudi predsednik kluba in mnogi navijači, izraelska prva liga pa se tudi začne komaj konec avgusta. Sobočani bodo v Izrael poleteli v sredo v dopoldanskem času z dunajskega letališča.
Televizijskega prenosa tekme žal ne bo, ker so bile pravice za predvajanje predrage, tako da ljubiteljem Mure, ki bodo ostali doma, preostane le čim bolj uspešno iskanje neposrednega prenosa na različnih tovrstnih športnih spletnih straneh.

0b20d1a6baf3a36025176ee08a7b3761
Aleš Cipot
Novinarska konferenca pred odhodom v Izrael: kapetan Alen Kozar, medijski predstavnik NŠ Mura Stanislav Prelec in trener Ante Šimundža.




Aleš Cipot
mura maccabi izrael novinarska konferenca Ante Šimundža Alen Kozar