vestnik

"Res en super dan" za slovenske skakalce, ki so osvojili drugo zlato olimpijsko kolajno

STA/A. G., 7. 2. 2022
Reuters
Peter Prevc
Šport

Slovenski skakalci Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc so z odličnimi skoki navdušili vse.

Slovenski skakalci Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc so na olimpijskih igrah v Pekingu spisali zgodovino in slavili zmago na premierni tekmi mešanih ekip. Z današnjo zanesljivo zmago na srednji skakalnici so na tekmi, polni diskvalifikacij, osvojili še tretjo skakalno kolajno teh iger in obenem tretjo za Slovenijo.

Z današnjo zanesljivo zmago so Slovenci na kaotični tekmi, polni diskvalifikacij, z ogromno prednostjo 111,2 točke prehiteli Rusijo na drugem mestu, do brona pa je presenetljivo prišla Kanada, ki je za Slovenijo zaostala kar za 156,9 točke. V kanadskem taboru kot glavni trener že vrsto let deluje slovenski strokovnjak Bine Norčič.

Že v prvi seriji, ki so jo zmotile tri diskvalifikacije v japonskem, avstrijskem in nemškem taboru, so Slovenci končali na prvem mestu med desetimi reprezentancami in nabrali 49 točk prednosti pred najbližjimi zasledovalci Norvežani.

Slednji so diskvalifikacijo doživeli v finalu, tako da je bila pot do zmage na prvi tekmi mešanih ekip v zgodovini na široko odprta.

Vendar pa so slovenski skakalci danes svoje delo opravili z odliko in bi stopili na najvišjo stopničko, četudi ne bi bilo nobene diskvalifikacije, in se zasluženo veselili zmage.

Prva je led prebila bronasta s posamične tekme Križnarjeva, ki sta ji na tekmi uspela dva dobra skoka. V domovino se bo zdaj vrnila z dvema kolajnama. "Celotno tekmo smo bili kar živčni, te diskvalifikacije so še prispevale k temu, a skušali smo to odmisliti in se osredotočiti samo na svoje skoke. Kljub kolobociji okoli nas smo ostali mirni in dobro oddelali tekmo. Zelo sem ponosna na celotno ekipo," je za TV Slovenija dejala Križnarjeva.

Timi Zajc
Reuters
Timi Zajc

"Res en super dan! Vsi štirje smo danes naredili super skoke in lahko rečem, da smo zasluženo zmagali," pa je v prvem odzivu za nacionalno televizijo dejal Zajc, ki je nastopil drugi po vrsti.

Bogatajeva, ki je osvojila še drugo zlato kolajno teh iger, pa je dodala: "Prvi skok sem naredila zelo dobro, trener mi je dejal, da je bil še boljši kot na posamični tekmi. Sicer pa je bila danes zelo čudna tekma, saj so vse po vrsti diskvalificirali. A pomembno je, da smo mi prikazali dobre skoke."

Peter Prevc
Reuters
Peter Prevc vendarle osvojil olimpijsko odličje.

Današnja zlata kolajna je obenem tudi obliž na rano Petra Prevca s posamične tekme, kjer mu je na četrtem mestu po igri sodniških desetink zgolj pol točke zmanjkalo do brona. Zdaj ima popoln komplet olimpijskih kolajn; srebru in bronu iz Sočija 2014 je dodal še zlato. Zbirko pa lahko na teh igrah še obogati, saj skakalce čakata še dve tekmi.

"V bistvu zdajle nimam ničesar v glavi. Težko je bilo, a uspelo nam je," je dejal za TV Slovenija kapetan slovenske vrste takoj po tekmi in dodal: "Nihče od nas ni naredil večje napake in to je tisto, kar šteje na ekipnih tekmah. Treba je vedeti, da je Slovenija ekipno med favoriti že vse od leta 2013, pa smo tokrat osvojili prvo kolajno. To veliko pove."

urša bogataj, peking
Reuters
S svojim skokom je bila Urša Bogataj zelo zadovoljna.

Štirikratni svetovni prvaki na tekmah mešanih ekip Nemci se po diskvalifikaciji olimpijske podprvakinje Katharine Althaus sploh niso uvrstili v finale.

Tekma mešanih ekip je bila zadnja preizkušnja na srednji skakalnici v olimpijskem centru Zhangjiakou. Medtem ko so skakalke danes končale nastope na pekinških igrah in se bodo vrnile v Slovenijo, pa se skakalci zdaj selijo na veliko skakalnico, kjer jih čakata še posamična in ekipna tekma.

olimpijske-igre skoki mešane-ekipe kitajska