vestnik

Slovenija ugnala Severno Irsko, večji del tekme igral tudi Janža

Vestnik.si, STA, 8. 9. 2023
Martin Metelko
Šport

Slovenska nogometna reprezentanca je v Stožicah na peti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 premagala Severno Irsko s 4:2 (3:1). Izbrance Matjaža Keka naslednja preizkušnja čaka v nedeljo ob 20.45 v San Marinu.

* Stadion Stožice, gledalcev 12.587, sodniki: Guida, Bindoni in Baccini (vsi Italija).
* Strelci: 1:0 Šporar (3.), 1:1 Price (7.), 2:1 Stojanović (17), 3:1 Šeško (42.), 3:2 Evans (54.), 4:2 Šporar (56.).
* Slovenija: Oblak, Janža (od 85. Balkovec), Bijol, Brekalo, Karničnik, Mlakar (od 74. Kurtić), Elšnik (od 90. Lovrić), Gnezda Čerin, Stojanović, Šporar, Šeško (od 85. Vipotnik).
* Severna Irska: Peacock-Farrell, Brown (od 20. Cathcart, od 76. Smyth)), J. Evans, McNair, Kennedy (od 46. Washington), Saville, S. Charles, Hume, Price (od 64. McCann), McMenamin, D. Charles (od 46. Magennis).
* Rumeni kartoni: Brekalo; Price, S: Charles, McCann.
* Rdeči karton: /.


Slovenska vrsta, ki je tokrat igrala brez poškodovanega Mihe Zajca, na klopi pa ni bilo niti Benjamina Verbiča, je delo proti Severni Irski opravila po željah in pričakovanjih. Prišla je do tretje zmage v teh kvalifikacijah in ima skupaj deset točk. Dve več ima po zmagi v Kazahstanu v skupini H Finska, toliko kot Slovenija pa jih ima po zmagi proti San Marinu tudi Danska.

Slovenska izbrana vrsta, v kateri je dobro delovala napadalna naveza Benjamin Šeško-Andraž Šporar, je ob tem izboljšala medsebojno razmerje z otoško zasedbo, zdaj ima dve zmagi, tri poraze in neodločen izid.

Kek je tekmo začel z enako postavo kot proti Danski, le v vratih je bil tokrat spet Jan Oblak namesto Matevža Vidovška.

Napad sta vodila Benjamin Šeško in Andraž Šporar, prav ta naveza je poskrbela za prvi gol na tekmi v tretji minuti.

Šeško je podal za hrbet gostujoče obrambe, kamor je stekel Šporar, prišel sam pred vratarja Baileyja Peacock-Farrella ter ga rutinirano premagal.

Toda gosti iz Severne Irske so hitro odgovorili, sprva je Jan Oblak mojstrsko posredoval na golovi črti po strelu iz bližine, toda do odbite žoge je prišel Isaac Price ter brez težav zadel.

Štiri minute pozneje so imeli gosti še eno priložnost. S prostega strela z 18 metrov je Matthew Kennedy le za malo zgrešil cilj.

V 17. minuti pa so se spet razveselili domači navijači, ki so lepo zapolnili stožiške tribune.

Po dolgi podaji je Petar Stojanović z desne strani prodrl v kazenski prostor ter tudi on - z nekaj pomoči Jonnyja Evansa, ki ga je vmes zadela žoga - matiral severnoirskega čuvaja mreže.

slovenija, severna-irska
Martin Metelko / M24
Slovenija proti Severni Irski za nov korak proti EP 2024.

Pred slovenskimi vrati je bilo znova vroče v 28. minuti, ko na srečo domačih nihče od gostov ni pospravil žoge v mrežo po podaji z desne strani, ter v 32., ko je Conor McMenamin še enkrat prodrl po desni strani.



V 36. minuti so se Slovenci že veselili novega gola, ko je po Stojanovićevi podaji zadel Šeško, vendar je bil v prepovedanem položaju. Je pa napadalec Leipziga do regularnega zadetka prišel v 42. minuti, ko je zadel z nizkim strelom iz obrata z roba kazenskega prostora.

Slovenci so bili blizu četrtemu zadetku v 51. minuti, ko je Šporar iz bližine zadel prečko. Zato pa so v 54. minuti svojega drugega dosegli Severni Irci, po slabem izbijanju Žana Karničnika je do žoge na 13 metrih prišel Jonny Evans in jo poslal v zgornji kot Oblakovih vrat.

Toda gostitelji so hitro spet pobegnili za dva zadetka, še enkrat je udarila naveza Šeško-Šporar, prvi je lepo podal v prazen prostor do napadalca Panathinaikosa, ta pa je na koncu preigral še vratarja in žogo poslal prazno mrežo.

Sledilo je obdobje brez posebej razburljivih dogodkov, Slovenci so dokaj dobro nadzirali dogajanje, v 81. minuti pa so vendarle gosti prišli do priložnosti za novo zmanjšanje zaostanka, vendar Paul Smyth pred vrati ni bil preveč spreten.

Slovenija - Severna Irska
Martin Metelko

Le malce zatem je Oblak moral posredovati po strelih z glavo Josha Magennisa in McMenamina, slednji pa je v 86. minuti še enkrat zaposlil slovenskega vratarja. Tik pred koncem pa je Evans preprečil novo veselje Šporarju, ki je prišel do strela, potem ko je že preigral vratarja.

nogomet kvalifikacije ep slovenija severna irska