vestnik

Slovenke po uvodnem porazu danes čakajo Nemke

Vestnik.si, STA, 16. 6. 2023
alesfevzer.com
Slovenske košarkarice so včeraj izgubile uvodno tekmo na 39. evropskem prvenstvu, ki ga družno organizirata Slovenija in Izrael, zato jih danes ob 18. uri čaka odločilna tekma proti Nemčiji za nadaljnje tekmovanje.
Šport

Slovenske košarkarice so včeraj izgubile uvodno tekmo na 39. evropskem prvenstvu, ki ga družno organizirata Slovenija in Izrael, zato jih danes ob 18. uri čaka odločilna tekma proti Nemčiji za nadaljnje tekmovanje.

Slovenke so v četrtek pred 1500 gledalci v dvorani Stožice izgubile proti Veliki Britaniji z rezultatom 71 : 76. Slovenske košarkarice so prikazale borbeno in željno igro, a so bile proti fizično močnejšim in višjim igralkam iz Velike Britanije za korak prekratke. Odlično so odigrale tri četrtine tekme, v prvem polčasu so imeli že osemnajst točk prednosti, v zadnjih desetih minutah pa jim je zmanjkalo moči, da bi zaustavile premoč Britank pod obročema (51:39). Slovenija je dobila prvo četrtino s 23:11, ob tem, da je Teja Oblak dosegla 12 točk, Ajša Sivka pa je imela po desetih minutah že osem skokov. Razliko je po delnem izidu 16:0 v 13. minuti povišala na 29:11. V vodstvu so #rakete ostale vse do konca tretje četrtine.



Tekmice so odločilno razliko naredile v prvih minutah zadnje četrtine, ko so pobegnile na 69:60 (34.). Izbranke grškega trenerja na slovenski klopi Georgiosa Dikaiolakosa so se sicer približale na 68:70 (37.), za preobrat pa so imele preozek nabor razpoloženih igralk in bile premalo natančne pri metih na koš (37,3%). Teja Oblak je bila s 25 točkami (met 10:21) prva strelka tekme. Zala Friškovec je imela 15 točk in 9 skokov, Eva Lisec je zbrala 14 točk (2 skoka). Nekaj minut na parketu sta dobili tudi Prekmurki Tina Cvijanovič in Blaža Čeh. 

Slovenski strokovni štab je pred začetkom prvenstva v Ljubljani slutil, da bo tekma z Nemčijo ključna za osvojitev vsaj tretjega mesta v skupini, ki vodi v repesaž za četrtfinale. Nemčija, ki je včeraj v prvem krogu izgubila proti Franciji s 50:58, eni od favoritinj prvenstva za najvišja mesta in srebrno reprezentanco z zadnjih petih eurobasketov, je Sloveniji bolj po meri. Slovenske igralke so bile po uvodnem porazu jasno razočarane, vendar so v en glas trdile, da bodo hitro pozabile na Veliko Britanijo in vse sile usmerile na obračun z Nemčijo. Hkrati so poudarile, da cenijo podporo gledalcev v Stožicah, saj jim daje dodatno energijo. "Upam, da jih bo tudi proti Nemčiji toliko kot prvi dan. Škoda, da v končnici tekme nismo izkoristile te podpore s tribun. Verjamem, da se bomo tudi danes borile do zadnjega diha in skušale vpisati prvo zmago," je dejala kapetanka Teja Oblak.

košarka ep slovenija