vestnik

Slovenke v Fazaneriji proti Latvijkam

Vestnik.si, 28. 5. 2024
NZS
Slovenke so na pripravah v Moravskih Toplicah.
Šport

Slovenska ženska nogometna reprezentanca se v Moravskih Toplicah pripravlja na dve kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo. V petek, 31. maja, bodo v Fazaneriji igrale proti Latviji, 4. junija bodo še gostovale pri omenjeni izbrani vrsti.

Reprezentanca je po dveh odigranih tekmah s šestimi točkami vodilna v skupini C 2, doslej je premagala Moldavijo in Severno Makedonijo. V skupini si po vrsti sledijo še Severna Makedonija in Latvija s tremi točkami ter Moldavija brez točke. 



Srečanje v Murski Soboti se bo začelo ob 18. uri, selektor Saša Kolman pa pred njim pravi, da so Latvijke med vsemi konkurentkami najkvalitetnejše nasprotnice. "Zanimata nas dve zmagi in jasno sporočilo vsem: dokazati, da smo boljši od konkurence in da kot ekipa ne sodimo v ta rang tekmovanja. To moramo vsakič znova potrditi na igrišču," je jasen. 

V slovensko reprezentanco je vpoklicanih 19 igralk, med njimi so tudi Pomurke Špela Kolbl, Mateja Zver in Sara Makovec. 

Kvalifikacije so sestavljene iz ligaške faze in finalnega turnirja play-offa. Ligaška faza se igra v enakem formatu kot Uefina liga narodov, z ekipami, razdeljenimi v tri lige. Liga A s 16 ekipami, liga B s 16 ekipami in liga C z 19 ekipami. Začetni položaj vsake ekipe v ligi je bil določen na podlagi rezultatov prejšnje lige narodov za ženske. Reprezentance vstopajo v kvalifikacije z dvema ciljema, uvrstitev na evropsko prvenstvo in biti čim višje uvrščen za prihajajočo ligo narodov, ki bo v sezoni 2025/2026. 

slovenija reprezentanca fazanerija